Araf Suresi 31. ayette "Yiyin, için, israf etmeyin, şüphe yok ki O(cc) müsrifleri sevmez." buyrulur.
"Can boğazdan gelir." diye bir söz var halk arasında. Can gerçekten boğazdan mı geliyor, yoksa cana boğazdan zarar mı geliyor? Gazeteci/yazar Mehmet Ali Bulut, Can Boğazdan Çıkar isimli kitabında bu konuyu ele almış.
İtikadi yönden problemli olduğunu düşünsem de eserin içeriği güzel. Eserde kişilerin dengeli ve sağlıklı olarak nasıl beslenebileceği, doğru beslenmenin şekli, hangi hastalığın neden oluştuğuna dair bilgiler var. Üstelik yiyecekleri kan gruplarına göre "yararlı olanlar, yenilebilir (gıda olanlar), zararlılar" olarak kategorize etmiş. Hatta kitabın sonunda periyodik bir tablo halinde yayınlamış.
Mesela biz millet olarak eti ekmekle birlikte tüketmeyi hatta yanında ayran içmeyi çok severiz. Oysa etle karbonhidrat birlikte tüketilmez. Hele süt ürünleri hiç tüketilmez.
"Bol bol su için." diye bangır bangır bağırıyorlar ekranlarda. Peki suyun yanlış tüketildiğinde yarardan çok zararı olduğunu neden kimse söylemiyor? "Hadi canım sen de! Suyunda mı zamanı, içme süresi var?" diyeceksiniz ama var. Mesela gece uykudan uyanıp su içilmez, yemekten hemen sonra, kuruyemiş, meyve yiyince üzerine hemen su içilmez.
Hayatında hiç alkol tüketmediği halde siroz olan insanlar var. Nedeni ne biliyor musunuz? Aşırı meyve tüketimi ve hemen üzerine içilen su. "Nasıl yani?" diyeceksiniz, şöyle.
Mide kendini en son tüketilen şeye göre ayarlar ve ona göre hazmetmeye çalışır. Meyveyi yiyip üzerine hemen su içince mide meyveyi hazmedemez, o meyve midede asitlenir, mayalanır, alkole dönüşür. Bu durum sizin bağışıklık sisteminize önce zarar verir, sonra çökertir. Zamanla sürekli alkole dönüşen meyve yüzünden siroz olursunuz.
Peki kan grupları nasıl ayrışır? Nasıl beslenir?
Bugüne kadar belirlenebilmiş kan çeşidi yaklaşık 125.000 civarında olmasına rağmen 12 farklı kan grubundan bahsedebiliriz. Bunlar AA, A0, BB, B0, AB, 00 Rh (+) ve RH (-) olarak 12 farklı kan grubunu oluşturur.
▪️ Temel kan grubu olarak nitelendirilen 0(sıfır) etobur sayılır ve ekmek dışında kendilerini için zararlı sayılacak neredeyse hiçbir besin yoktur.
▪️Beyaz et ve süt ürünlerinin zarar verdiği, narin, naif bir sindirim sistemine ait olan A grubunda ise hakiki zeytinyağı şifa niyetinde kullanılabilir.
▪️ Ortalama fıtrî ömrü 120 yıl civarında olan ve 120 yaşından önce ölen herkesin, erken ölmüş sayıldığı B grubu için ise mümkün mertebe tavuk etinden uzak durulması gerekir.
▪️Melez kan grubu olarak adlandırılan AB grubundaysa kırmızı et tüketimi çok kısıtlıyken hindi eti şifa olarak sayılır.
Peki insanların bunca nimet içinde bu denli çok hastalanmasının asıl sebebin ne biliyor musunuz?
HARAM! Helal aşa haram karıştırmak.
Büyükler şöyle der; "Helal kazanın. Yemeğinizi abdestli, niyetli ve muhabbetli yapın ki şifa olsun. Sinirle, gafletle yapılan yemek, yiyene zulmetten başka bir şey vermez." Allah Teala (cc) Bakara Suresi 168. ayette şöyle buyurur; " Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan helal ve temiz şeylerden yiyin, şeytanın adımlarını izlemeyin; çünkü o sizin apaçık düşmanınızdır."
Bizler yiyip içtiklerimizin temizliği ve helal olduğuna dikkat etmek zorundayız. Yine bunlara dikkat edelim derken aşırıya gitmeyelim ve her şeyi de hayatımızdan çıkarmayalım. Emin olun gerçekten güvenilir, helal sertifikalı ürünler satan firmalar var. Ya da olabildiğince kendiniz yapın ama israftan da kaçının. Çünkü Araf Suresi 31. ayette "Yiyin, için, israf etmeyin, şüphe yok ki O(cc) müsrifleri sevmez." buyrulur.
" Bir gün gelir yedikleri insanın tuzağı olur." diyor Hz. DAVUT. O tuzağa düşmeyin. Evimizde en temiz haliyle, duayla, muhabbetle yapalım yemeklerimizi. Sevgi ile oturalım sofralarımıza. Şen olsun evlerimiz, bedenlerimiz. Evlerimiz huzur, bedenlerimiz sıhhat bulsun. Vesselam…
Tuğba GÜL