Sevgili dostlar  bu yazanların ismini kapatıp Talat Paşa hakkında bu yazıları kim yazmıştır? diye sorulsa herhalde kahır ekseriyeti Ermeniler tarafından diyecektir.

Ülkenin basınını düşünün ki ülkede Sadrazamlık ( Başbakanlık) yapmış birini yerden yere vuruyor. Rusya’da, İngiltere’de Çin’de ABD’de  ülkenin  öldürülmüş başbakanı için böyle yazılar çıksa ne olurdu?  diye soruyor takdirini okuyucuya bırakıyorum.

                Peki Ali Kemal  nasıl bir kişiliktir? Dersek yine o yıllara dönmek gerekir. Ali Kemal : yazar, gazeteci ve siyaset adamı. İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleriyle tanınmıştır.Damat Ferit Paşa hükümetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dâhiliye Nazırlığı yaptı, bu esnada Millî Mücadele aleyhine sert tutumlar gösterdi. Türk Kurtuluş Savaşı'nın zaferinden sonra İstanbul'da tutuklanarak İzmit'te Nurettin Paşa'ya bağlı askerî birliklerce linç edildi. Ermeni yanlısı olarak görülen bazı yazılarından dolayı  "Artin Kemal" şeklinde adlandırılır. Mustafa Kemal'e ve Millî Mücadele'ye muhalifliği nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanmıştır.

                  Şaşırdık mı?  Kesinlikle hayır.Ortak özellikleri nedir? Birisi Yunanistan’ı diğeri Ermenileri övüyor. Yani gayri milliler. İkisi de  Milli Mücadeleye ve Mustafa Kemal paşaya karşılar.

             Ankara’da çıkan Hakimiyet-i Milliye Gazetesi  20 Mart 1921’de haberi geniş olarak veriyor ve  : “ Bu cinayetin sebebini  her şeyden evvel , İngiliz Suikastlarında aramak  zaruridir. İngilizlerin, asker ve politikayla başa çıkamadıkları Türkiye’ye  bugün  mikyası geniş  bir suikast tertibatı ihzar ettikleri anlaşılıyor. Bu menfur cinayet İngiliz hıyanetinin  beşeriyetin yüzünü kızartacak ne çirkin bir raddeye ilerlediğini bir kere daha gösterir.İngilizler menfur politikalarıyla , Gasp-ı harplerine  şimdi de Türk ricalini  saklıca  arkadan vurmak şenaatını ilave ettiler.

Talat Paşa, İstanbul’u terk ettiği zamandan beri, Berlin’de  mütavaziyane bir hayat yaşıyordu. Hayat arkadaşlarının  maddi muavenetleriyle tehevvün olunabiliyordu. Vefatı cidden şayan-ı eseftir. Cenab-ı hak

 Rahmeti aliyesine mazhar eylesin”.

                  Görüldüğü üzere İstanbul basını Talat Paşa’yı yerden yere vururken  Milli Mücadelenin resmi yayın organı olan Hakimiyet-i Milliye gazetesi yani Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Talat Paşa’ya sahip çıkıyordu.

                  Tarihlere Talat Paşa davası olarak geçen duruşma 2 Haziran  1921’de Berlin’de başlar. Mahkeme başkanı  Yüksek Ceza hakimi Dr. Lehmberg bulunuyor, yardımcılarını ise, ceza hakimleri Bathe ve Dtr. Lachs yapıyordu.

                     İzninizle bu bölümü biraz ayrıntılı işlemek istiyorum.

                  Berlin  Üçüncü Eyalet  Mahkemesi, sanık Solomon Teilirian hakkında, Talat Paşa’yı öldürmek suçuyla  C.J.22/21 numaralı dosyayla  açılan kamu davasına bakacaktır. Sanık hakkında  31 Mayıs 1870 tarihli Alman Ceza kanunun 211. Maddesinin uygulanması söz konusudur. 211. Madde metni şöyledir: “Adam öldüren kişi  eğer öldürme fiilini  kasten yerine  getirdiyse  cinayet suçundan  ölüm cezasına çarptırılır”. 212.maddeye göre sanık  eğer Talat Paşa’yı  kasten öldürmediyse , “adam öldürmek” suçundan  5 yıldan hafif olmamak üzere  ağır hapis cezasına  mahkum edilecektir. Maktul, yani Talat Paşa eğer sanığı , ona  ya da yakınlarına  eziyet yada hakaret etmek  yoluyla kışkırttıysa; sanık gözü karararak bir anda  cinayeti işlemeye sevk edildiyse ; başka hafifletici nedenler varsa cinayette “tahrik”  unsuru olduğu kabul edilecektir. Tahrik sonucu adam öldürmenin cezası  altı aydan az olmamak üzere ağır hapistir.