19 Mayıs 2024 tarihi Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105’nci yıldönümü Yeniçağ Gazetesi’nin Atatürk’ün “Bu millet esir yaşamaktansa, mahvolsun daha iyidir. Öyleyse ya istiklal ya ölüm” özdeğişi ile başlayan yazı dizisini siz değerli okuyucularımla baylaşmak istiyorum.
  Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Kurtuluş Savaşının ilk adımı ve  Cumhuriyete giden yolun başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’un 105’nci yıldönümü.

  Atatürk bugünü Büyük Nutuk’ta anlatırken “1919 yılı Mayısının  19’uncu günü Samsun’a çıktım” diye başlar ve 16 Mayıs’ta İstanbul’da Bandırma vapuruna bindikten sonra Kız Külesi açıklarında aranmasını takiben  düşman zırhlıları arasından geçerken, güvertedekilere “ Biz Anadolu’ya ne silah, ne cephane götürüyoruz; biz ideal ve iman götürüyoruz” diye sürdürür.

  19 Mayıs Türk Kurtuluş Savaşı’nın Samsun’da başladığının fiili tescilidir. Fikir ve karar sahibi Mustafa Kemal Paşa’nın, kendisine inanan arkadaşları ile milli hakimiyete dayanan kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk Devletini kurmak için yürüdüğü uzun ve meşakkatli yolun ilk adımıdır.
  Bugünün ayrı bir özelliği de Gazi M. Kemal Atatürk’ün kendisi ile yapılan bir söyleşide “ Ben 19 Mayısta doğdum” dediği gün olmasıdır
  Mayıs ayı Türk tarihinde birçok önemli  olaylara sahne olmuştur. Bunlardan ikisinin önemi çok daha farklıdır. Biri 29 Mayıs 1453’te 2. Mehmet’in (Fatih) İstanbul’u fethetmesidir. İkincisi de  yok edilmeye çalışılan bir ulusun yeniden doğuşunun başlangısıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna başlangıç teşkil eden  16 Mayıs Mustafa Kemal Paşa ile birlikte İstanbul’dan yola çıkan 18 kişinin, 19 Mayıs 1919’da Samsun2a ayak basmasıdır. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basan asker Mustafa Kemal Paşa, Ankara’ya kadar uzanacak uzun ve meşakkatli yolu aydınlatacak Kurtuluş Savaşının meşalesini burada yakmıştır. 19 Mayıs’ın 105’ici yıldönümü  yaklaşırken M. Kemal Paşa’nın Samsun’daki çalışmaları ve Ankara’da Cumhuriyete giden yolu Emekli Korgeneral Cemal Enginsoy’un Atatürk araştırma merkezi Dergisinde yayımlanan yazısı ve muhtelif kaynaklardan yaptığımız araştırmanın ışığında hatırlatıyor. (Devam Edecek)