19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. Yıldönümünü ilimiz stadında coşku ile kutladık.
35 yıl öğretmenlik yapmış emekli bir bayan öğretmen, pragram bitiminde Vali ve Milli Eğitim Müdürü’ne böyle çoşkulu bir bayram kutlaması düzenlemelerinden dolayı teşekkür ettiğini ve bunun her milli bayramlarda aynen bu şekilde çoşku ile kutlanmasını söylediğini ifade etmiştir.
Bu anlamlı girişten sonra, 19 Mayıs 2024 tarihi Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105’nci yıldönümü Yeniçağ Gazetesi’nin Atatürk’ün “Bu millet esir yaşamaktansa, mahvolsun daha iyidir. Öyleyse ya istiklal ya ölüm” özdeğişi ile Nisan ayının son haftasında yazmaya başladığım yazı dizimize devam edelim. Bu ve buna benzer tarihi olayları yazmamın amacı, gerçekten yaşanmış bu değerlerin unutulmaması ve tekrar hatırlanmasıdır.
Önceki yazımızda Mustafa Kemal Paşa’nın Havza’da bulunduğu zamanda İstanbul Hükümeti tarafından geri çağrılmıştır. M.Kemal Paşa, buradan Amasya’ya geçmiştir. Yeni Türk devletinin kuruluşu yolunda ilk önemli adımı oluşturan ve Milli Mücadele Tarihimizde Amasya Tamimi olarak yer alan bu tarihi belge, “Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tahlikededir….” Sözleri ile başlar, “…Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır…” imancı ile devam eden ve “… Milletin haklarının sesini cihana işittirmek için her türlü etki ve denetimden uzak bir Milli Heyetin varlığı zorunludur. Bunun için haberleşerek her yandan gelen öneri ve ulusal istek üzerine, Anadolu’nun görüşüne en güvenli yeri olan Sivas’ta ulusal bir kongrenin acele toplanması kararlaştırılmıış…” sonucuna varır.
Mustafa Kemal Paşa, vardığı sonuca göre; ilk olarak Trakya’da 1. Kolordu kumandanı Cafer Tayyar Bey’e 18 Haziran’da gönderdiği direktifte,”…Anadolu ve Rumeli milli teşkilatını birleştirerek bir merkezden temsil ve idare eylemek…” gereğine işaret eder; kısa bir süre sonra da 21/22 Haziran gecesi, bu amacı gerçekleştirmeye temel teşkil eden belge esaslarını, yaveri Cevat Abbas Bey’e not ettirir. Yeni Türk Devletinin kuruluşu yolunda ilk önemli adımı oluşturan ve Milli Mücadele Tarihimizde Amasya Tamimi olarak yer alan bu tarihi belge, “ Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikededir…” sözleri ile başlar, “…Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır….” İnancı ile devam eder ve “…Milletin haklarının sesini cihana işittirmek için her türlü etki ve denetimden uzak bir Milli Heyetin varlığı zorunludur. Bunun için haberleşerek her yandan gelen öneri ve ulusal istek üzerine, Anadolu2nun görünüşte en güvenli yeri olan Sivas’ta ulusal bir kongrenin acele toplanması kararlaştırılmıştır….” Sonucuna varır.
Aynı gece, Mustafa Kemal Paşa ile birlikte, Hüseyin Rauf (Orbay) Bey, Ali Fuat (Cebesoy) Paşa ve 3. Kolordu Kumandanı Refet (Bele) Bey tarafından imzalanan; ayrıca telgrafla,, Kazım Karabekir Paşa ile Konya’da Ordu Müfettişi Cemal Paşa’nın onayları sağlanan Amasya Tamimi, 22 Haziran’da ilgililere yayınlanır. D. edecek