19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. Yıldönümünü ilimiz stadında çoşku ile kutladık.
35 yıl öğretmenlik yapmış emekli bir bayan öğretmen, pragram bitiminde Vali ve Milli Eğitim Müdürü’ne böyle çoşkulu bir bayram kutlaması düzenlemelerinden dolayı teşekkür ettiğini ve bunun her milli bayramlarda aynen bu şekilde çoşku ile kutlanmasını söylediğini ifade etmiştir.
Bu anlamlı girişten sonra, 19 Mayıs 2024 tarihi Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 105’nci yıldönümü Yeniçağ Gazetesi’nin Atatürk’ün “Bu millet esir yaşamaktansa, mahvolsun daha iyidir. Öyleyse ya istiklal ya ölüm” özdeğişi ile Nisan ayının son haftasında yazmaya başladığım yazı dizimize devam edelim. Bu ve buna benzer tarihi olayları yazmamın amacı, gerçekten yaşanmış bu değerlerin unutulmaması ve tekrar hatırlanmasıdır.
İNGİLİZ’LER MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN DERHAL GERİ ÇAĞRILMASINI TALEP ETTİLER
İHANETİN KRONOLOJİSİ: 8 Haziran 1919, Mustafa Kemal kendisine verilen görevlerin dışına çıktığı gerekçesi ile İstanbul Hükümeti tarafından geri çağrıldı. Atatürk’e telgraf çeken Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa, “İstanbul’a geri dönmesi” direktifi verdi. Mustafa Kemal kimler tarafından niçin istendiğini gizlice Genel Kurmay Başkanı cevat (Çobanlı) Paşa’dan sordu. 11 Haziran 1919’da cevap veren Cevat Paşa bunu “İngilzlerin istediğini” bildirdi.
11 Haziran 1919: Mustafa Kemal, Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa’ya geri çağrılmasınınsebebini sordu. 15 Haziran’da kendisine “İngiliz’ler böyle istedi”, sonra da “hükümet kararı” cevabını verdi. Mustafa Kemal, Vahdettin’e telgraf çekti ve milli mücadele uğruna “ gerekirse ordudan istifa edeceğini” bildirdi.
21 Haziran 1919: İstanbul Hükümeti Erzurum’da görevli Kazım Karabekir’e telgraf çekerek Atatürk’ün almış olduğu müfettişlik görevini ona teklif etti. Kazım Karabekir bu görevi kabul etmedi.
23 Haziran 1919: Mustafa Kemal, Damat Ferit Paşa tarafından görevinden azledildi ve görüldüğü yerde tutuklama emri verildi. Yerine Hurşit Paşa atandı. Ali Kemal’in başında olduğu İçişleri Bakanlığı her tarafa telgraf çekerek bunı duyurdu. Mustafa Kemal Paşa’nın Valilikler ve ordu kumutanları ile ilişkisini kesmek için İstanbul Hükümeti tarafından telgraf müdürlüklerine emirler verildi
8 Temmuz 1919: M. Kemal askerlikten istifa etmek zorunda kaldı.
11 Nisan 1920: Damat Ferit Paşa, Kuvayi Milliye aleyhine yayınladığı bildiride “Kuvayi Milliye denen teşekkül, hem Anadolu’yu korkunç bir istila tehdidine ve hem de devletin başını gövdesinden ayırmasına sebep oluyor” dedi
11 Nisan 1920: Şeyhülislam Dürzizade Es Seyyid Abdullah Efendi, Kuvayi Milliye aleyhine bir fetva yayınladı. Fetvada, “ Milli Kuvvetleri ‘kafir’ ilan ettiği ve görüldüğü yerde katledilmesi” gerektiği vurgulandı. Bu fetvaya dini çevrelerden farklı sesler gelmeye başladı. Bazı Müftüler ve din alimler harekete geçip karşı fetvalar verdiler. D. edecek