Kurbanın kelime anlamı yaklaşmak… İnsan sevdiğine mecazen sevilenine kurban olur yaklaşır, aşık olur aşkını ilan eder duramaz ona sevginin en güzelini vermeye çalışır.
Allah cc. biz kullarını o kadar sevmiş o kadar değer vermiş ki yarattıklarının içinde en değer verdiği, sadece verdikleri nimetler karşısında kendisine şükredenler teşekkür edenleri görmek için.
Nasıl ki imtihan için İbrahim as ismail as. kurban etmesi için denemiş imtihanların en büyüğünü de İbrahim as vermiş. Bizleri de İbrahim as milleti olarak devam ettirmiştir. Yaklaşmak öyle olmaktır ki olurda nitekim seven sevdiğine aşkına gönlünü kaptırdığına hediyelerin en güzelini sunar yada imkanları dahilinde sunmaya da çalışır yılda bir defa Müslümanlar üzerine ihtiyaçları haricinde mala mülke servete layık olanlardan bunun şükrü olarak kurban kesilmesini emretmiş. Öyle ise kurbanda keyfiyet olmayıp illaki kurban keseceğim diye bütçeyi zorlamakta yoktur. Kurbandaki amaç olan olmayana verecek ve paylaşmanın önemi bilinecektir.
Allahın resulü hanımına ya Ayşe ne kadarını dağıttın dediğinde, Ey Allahın resulü bir iye kemiği bize kaldı gerisini dağıttık buyurduğunda desene bir iye kemiğini dağıttık gerisi bize kaldı. Demek ki evla olan paylaşmak.
Günümüzde kurban Rabbim kabul etsin bir etlik olarak kesilmekte etlerin muhafaza edilmesi için derin dondurucular temin edilmektedir. Allah cc. bize bahşetmiş olduğu servetlerin bir zerresinin bile karşılığını vermek nefse ağır gelmektedir. Öyle bağış öyle verenler var ki Allah kabul eylesin. Günü müzede her yer kurban keser olmuş. Hatta etin kilo il ne kadar verileceği fiyatında belirlenmiş. Kesilen alışveriş yapılanan yerlere çok dikkat edilmelidir. Şu iyi bilinmelidir ki bizler marketlerden şu kadar para karşısında et alıyoruz Allah adına kurban kestiğimiz oysaki O ne bizim etinize kanımıza ihtiyacı yoktur sade şükranlarımız vardır. Günümüzde içkinin her türlüsü satılan marketlerde İslami üsullere göre kurban kesilir diyor. İslam kelimesinin adının anıldığı yerde bile içki satmak buna benzer şeylerle meşgul olmak haramdır. Haramlardan kaçmak ise Müslümancın en büyük görevidir. Kur’an-ı Kerim’de Allah tarafından Peygamber Efendimize, “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” (el-Kevser 108/2) buyrulması ile kurban ibadetinin bütün ümmete buyrulduğu kabul edilmektedir. Ayrıca Peygamber Efendimiz birçok hadisinde imkanı olanların kurban kesmesini emretmiş ve rivayet edildiği üzere bir hadisinde Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Müsned, II, 321; İbn Mâce, “Eḍâḥî”, 2) buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim’de açık bir şekilde ifade edilmesi, hadislerde Peygamberimizin buyurdukları ve sünnet olması nedeni ile kurban ibadetinin dinen hükmü dinimizde açıkça ortaya konmuştur. Allah kesilen kurbanları kabul eylesin O na en güzel bir şekilde yaklaşmayı nasip eylesin.
Kurbanımız kurban olsun. Kurban bayramınız mübarek olsun.
KURBAN
Ramazan Kombıçak
Yorumlar