GÜNDEM

Tatil rezervasyonlarında dolandırıcılık uyarısı!

Tatil sezonuna girerken, dolandırıcılık vakalarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.

Kırşehirli tatilciler, hayallerindeki tatili planlarken kötü niyetli dolandırıcıların hedefi olmaktan kaçınmak için dikkatli olmalı. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın açıklamaları, tatil rezervasyonu yaparken karşılaşılabilecek riskleri gözler önüne seriyor. Bağlıkaya, son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, tatil rezervasyonu yapılan web sitelerinin adres çubuğunun dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Dolandırıcıların, popüler tatil sitelerini taklit ederek, adres çubuğunda küçük değişikliklerle sahte siteler oluşturduğunu vurguladı.

"Kurumsal IBAN'a ödeme yapın"

Bağlıkaya, tatil ödemelerinin sadece seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'larına yapılması gerektiğini, kişisel hesaplara yapılan ödemelerin büyük risk taşıdığını söyledi. "Özellikle WhatsApp üzerinden iletişime geçip şahsi IBAN numaralarını veren kişilere dikkat edin," diyen Bağlıkaya, dolandırıcıların sabit telefon numarası kullanmaktan kaçındığını belirtti. Salgın sürecinde ve sonrasında villa kiralamalarında artan dolandırıcılık vakalarının, son dönemde bungalov turizminde de sıklaştığını ifade eden Bağlıkaya, 2023 yılında dolandırıcılık vakalarıyla ilgili 12.691 ihbarın işleme alındığını bildirdi.

TÜRSAB’ın nitelikli dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek için özel bir dijital denetim ekibi kurduğunu belirten Bağlıkaya, "İnternet üzerinden oluşturduğumuz TÜRSAB Dijital Doğrulama Sistemi ile vatandaşlar, tatil satın aldıkları şirketin TÜRSAB üyesi olup olmadığını kontrol edebilirler," dedi.

Bağlıkaya, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile yapılan işbirliği kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığına 581 dosya sunulduğunu ve mağdur vatandaşların bu dosyalara yönlendirildiğini belirtti. "Google ve META ile yakın temas halindeyiz. Nitelikli dolandırıcılık amacıyla hareket eden web sitelerinin arama motoru üzerinde üst sıralarda listelenmesinin önüne geçtik," dedi.

"Sosyal medyadaki sahte hesaplara dikkat edin ve gerçekçi olmayan fiyatlara kanmayın"

TÜRSAB, dolandırıcılık amaçlı sosyal medya hesaplarının askıya alınması konusunda da çalışmalarını sürdürüyor. Bağlıkaya, tatilcilerin, sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının sık değişmiş olmasına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ürünün fiyatının piyasa değerinin çok altında olmasının şüphe sebebi olabileceğini belirten Bağlıkaya, vatandaşları bu hususta dikkatli olmaya çağırdı.