Üzümler olgunlaştı ve Kırşehirli vatandaşlar köftür yapmaya başladı. Yiyenin bir daha yemek istediği, Kırşehir’in vazgeçilmez lezzeti olan pekmezli köftür, özellikle kış akşamlarının favori tatlısı olarak öne çıkıyor. Peki, Kırşehir’in bu eşsiz tatlısı nasıl yapılır? İşte tarifi:

Dc6Dcbeac72Cc488D0Acaa332F3443D1

Köfter (Pekmez Lokumu) Tarifi

Malzemeler:

  • 5 su bardağı pekmez
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • Üzeri için Hindistan cevizi

Ekran Resmi 2020 12 19 12.06.39

Yapılışı:

Hazırlık: Su, nişasta ve un bir tencereye alınır ve iyice çırpılır.

Karıştırma: Pekmez eklenir ve topak kalmayacak şekilde karıştırılır.

Kırşehir Valisi değişti! Kırşehir Valisi değişti!

Pişirme: Karışım orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Kıvam koyulaşmaya başlayınca kısık ateşte göz göz patlayıp baloncuklar oluşuncaya kadar pişirilir. Topaklanma olursa ocakta iken mikserle çırpılır.

Kıvam Kontrolü: Kıvamını anlamak için bir kaseye su konur, kaşığın ucu ile karışım damlatılır. Damlayan köfter su içinde dağılmazsa, köfterimiz pişmiş demektir.

636664224E3Fe003Bc0B5D7A

Son Aşama: Ocaktan aldıktan sonra içine ceviz eklenir ve karıştırılır. Su ile ıslatılmış tepsiye veya borcama dökülür ve donması beklenir.

Servis: 3-4 saat sonra köfter istenilen şekilde kesilerek Hindistan cevizine bulanır. Servise hazır hale gelir.

Saklama: Hemen tüketilmeyecekse (Hindistan cevizine bulamadan) dilimlenen köfterler yağlı kağıt üzerinde veya temiz bir bez üzerinde (yaz ise güneşte) iyice kurutulur. Emaye veya metal kaplarda saklanır. Bu şekilde uzun süre kalabilir ve istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

Kırşehirli vatandaşlar, köftürü hem sağlıklı hem de lezzetli bir ikramlık olarak görüyor. Özellikle kış aylarında çay yanı ikramlıklarının vazgeçilmezi olan bu tatlıyı denemenizi tavsiye ediyoruz.

Editör: TUĞBA GÜL