GÜNDEM

Kırşehir'de Eyyam-ı Bahur alarmı!

Türkiye, Ağustos'un ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisine girecek.

Türkiye, Temmuz ayının sonunda kısa bir nefes aldıktan sonra, Ağustos'un ilk haftasında eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altına girecek. İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, bu dönemin Türkiye genelinde hissedileceğini belirtiken  Kırşehir’in de bu sıcak hava dalgasından nasibini alacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, son 13 aydır Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorları kırılıyor. Prof. Dr. Tağıl, özellikle geçen yılın Haziran ayından itibaren dikkat çeken sıcaklık artışlarının son dönemde bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktığını vurguladı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığı 17,15 derece ile rekor kırdı. Bu rekorun ardından, Türkiye'de yeterli yağış alamayan bölgeler yüksek sıcaklıklarla birlikte kuraklık alarmı veriyor. Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaşmış durumda. Prof. Dr. Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günleri olarak bilinen eyyam-ı bahurun 31 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacağını ifade etti. Bu yıl, bu dönemin sıcak fakat Doğu Akdeniz'de yaşanacak bir alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı geçme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Tağıl, "Bu kavurucu sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar, orman yangınlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Diğer yandan, şiddetli sağanak yağışlar da etkili olmaya devam ediyor," dedi.

Türkiye’de hava koşullarında yaşanan bu aşırılıkların en önemli nedenlerinden birinin, son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanması olduğunu belirten Tağıl, "Isınan yeryüzü, termal konveksiyonları kolaylaştırarak yağmur bulutlarının oluşmasına ve yağışın düşmesine neden oluyor. Ülkemize kuzeybatıdan ve kuzeyden giren daha serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, nemli havanın soğumasına ve yağışlara yol açıyor," diye ekledi. Bu durumun sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer şekilde gerçekleştiğini vurgulayan Tağıl, iklim krizinin etkilerini azaltmak ve adaptasyon stratejileri geliştirmenin her zamankinden daha büyük önem taşıdığını ifade etti. Kırşehir halkı, eyyam-ı bahur sıcaklarına karşı tedbirli olmalı ve yetkililerin uyarılarını dikkate almalıdır. (HABER MERKEZİ)