Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kırşehir'deki iş yerleri ve kurumlar için de yeni bir dönem başlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik mühür uygulamasının yakın zamanda hayata geçirileceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, elektronik mühürle ilgili gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığını belirterek, bu uygulamanın iş süreçlerini hızlandıracağını ve kağıttan tasarruf sağlayacağını belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik mühürle ilgili gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığını belirterek, elektronik mührün yakın zamanda kullanılmaya başlanacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelerle, elektronik mühür uygulamasının şirketler, kurumlar ve kuruluşlar için önemli kolaylıklar getireceğini vurguladı.

Bakan Uraloğlu, elektronik imzanın gerçek kişilere verildiğini ve kişinin ıslak imzasına karşılık geldiğini hatırlattı. Elektronik imza, imza sahibinin kimliğini doğrularken, imzalanan verinin bütünlüğünü de sağlıyor. Elektronik mühür ise tüzel kişilikler için kullanılacak. Yani şirketler, kuruluşlar ve kurumlar elektronik mühür sayesinde oluşturdukları dokümanların kaynağını ve bütünlüğünü güvence altına alabilecek. Uraloğlu, elektronik mührün kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra, zamandan ve kağıttan tasarruf sağlayacağını belirtti. Ayrıca, resmi evrak güvenliğinin artırılacağını ve birçok giderden tasarruf edileceğini ifade etti. Türkiye'de, ilgili kanun kapsamında yetkilendirilmiş ve aktif olarak faaliyet gösteren 8 elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) bulunuyor. Uraloğlu, bu ESHS'lerin elektronik mühürleri de elektronik imza mevzuatı kapsamında vereceğini bildirdi. Gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığını belirten Uraloğlu, elektronik mührün mali mühür yerine kullanılabilmesi için de düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu Kırşehir’e geldi! Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu Kırşehir’e geldi!

Bakan Uraloğlu, elektronik imzalı verileri kimin imzaladığı kadar, imzalayanın hangi kurum adına imza attığının da önemli olduğunu belirtti. Elektronik ortamda bir belgeyi üreten kurum, kuruluş, işletme ya da tüzel kişiliğin belirlenebilmesi için mali mühür uygulamasını başlattıklarını ifade eden Uraloğlu, "5070 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikle hukuki dayanağı oluşturulan elektronik mühür ile ilgili çalışmaların yapılmasının ardından, elektronik mührün hem mali mühür hem de kurumsal mühür yerine kullanılabilmesini sağlayacağız." dedi.

Kırşehir'de bu yeni uygulama ile iş yerleri ve kurumlar, belgelerini dijital ortamda daha güvenli ve hızlı bir şekilde yönetebilecek. Bu da hem zaman hem de maliyet açısından büyük bir avantaj sağlaması bekleniyor. 

Editör: BETÜL AKEREN