Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar, pek çok kişinin günlük yaşamını etkileyen ekonomik sıkıntıları beraberinde getiriyor. Özellikle iş bulma konusunda zorluk çeken ve sabit bir gelire sahip olmayan kişiler için bu durum, yaşam mücadelesini daha da zorlaştırıyor. Kırşehirli vatandaşlar da bu sıkıntılardan payını alırken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu sorunlara çözüm olabilmek adına iki farklı destek programı sunarak önemli bir adım atıyor. Bu programlar, iş arayan bireyler için hem maddi destek sağlıyor hem de iş bulmalarına yardımcı oluyor.

Destekler hakkında detaylar ve şarlar

Yeşil mercimekte Türkiye'de 3. sıradaki Kırşehir'de üretim alanı yüzde 70 arttı Yeşil mercimekte Türkiye'de 3. sıradaki Kırşehir'de üretim alanı yüzde 70 arttı

Bu destek programları, 'İşe Başlama Yardımı' ve 'İşe Yönlendirme Yardımı' olarak iki farklı kategori altında toplanıyor. Her iki destek türü de iş arayan vatandaşlara maddi yardım sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda iş bulma süreçlerinde de aktif olarak destek oluyor. İşe Başlama Yardımı, iş görüşmesine katılan ve işe başlamak üzere anlaşma sağlayan kişilere verilen nakit bir destektir. Bu yardım, yılda sadece bir kez kullanılabiliyor ve 6.667 TL olarak ödeniyor. Öte yandan, İşe Yönlendirme Yardımı, iş görüşmesine katılan fakat işe başlamayan kişilere yöneliktir ve bu destekten yılda üç kez yararlanılabilir. Her bir ödeme 1.700 TL olarak gerçekleştirilir.

Aile Bakanlığı tarafından sağlanan bu yardımlardan faydalanabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Başvuracak kişilerin 18 ile 55 yaş arasında olmaları, çalışmaya engel bir durumlarının olmaması ve Aile Bakanlığı'nın düzenli sosyal yardım yaptığı hanelerde yaşamaları gerekiyor. Bu koşulların sağlanması durumunda, bakanlık tarafından yardım süreci başlatılıyor.

Aile Bakanlığı'nın sunduğu sosyal yardımların bir diğer önemli yönü, İŞKUR ile yapılan işbirliğidir. Bu kapsamda, yardım alabilecek durumda olan vatandaşlar İŞKUR tarafından tespit ediliyor ve uygun işlerle eşleştiriliyor. İŞKUR, bu kişiler için uygun iş görüşmelerini düzenliyor ve işe yerleştirme sürecinde aktif rol oynuyor. İş görüşmelerine katılım sağlanması durumunda, işe girilse de girilmese de devlet tarafından bir nakit destek sağlanıyor. Bu işbirliği sayesinde, iş arayanlar daha hızlı ve etkili bir şekilde iş bulma şansı elde ediyorlar ve maddi destekle birlikte bu süreç biraz daha kolaylaşıyor.

Editör: BETÜL AKEREN