EKONOMİ

"Vergide Adalet Paketi Engelliyi Gözetmelidir"

Memur Sen Kırşehir Şubesi, mevcut vergi kanununun engellilere yönelik hükümleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Memur Sen Kırşehir Şubesi, mevcut vergi kanununun engellilere yönelik hükümleri hakkında açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, "Mevcut Vergi Kanunu’nun hükümlerine göre engellilerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için özel olarak üretilen araç gereç ve özel bilgisayar programları vergiden muaf tutulmuştur. Buna göre tekerlekli sandalye, ekran okuyucu programlar, işitme cihazı, ortez, protez, koltuk değneği gibi engellilerin hayati ihtiyaçları daha ekonomik ve daha kaliteli olarak temin edilmektedir." denildi.

Şube, TBMM'de görüşülmekte olan Vergi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, engellilerin haklarını göz ardı eden ve hak mahrumiyetine neden olacak hükümler içerdiğini belirtti. "Bu maddenin yasalaşması halinde engelliler için zorunlu ihtiyaç olan yardımcı araç-gereçler en az %18 oranında fiyat artışına uğrayacaktır. Böylece, zaten çoğunluğu ekonomik sıkıntı içinde olan engellilerin bu ürünlere erişmesi imkansız hale gelecek ve mağdur edecek" ifadeleri kullanıldı.

Mmeur Sen Kırşehir Şubesi, TBMM ve siyasi iradeye seslenerek, engelli yaşamını kolaylaştıracak araç-gereçlerin temini için Engelli Hakları Sözleşmesi ve sosyal devlet olmanın gerekliliklerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, "Engelli insanımız ve onlara sağlanan kolaylıklar mali bir yük olarak görülmemeli; engelli insanımızın hayatlarını ve istihdamını kolaylaştıracak tedbirler alınmalı; sosyal maliyet üretecek yanlış bir vergi düzenlemesi düşüncesinden vazgeçilmelidir." denildi.