ÖZEL HABER

Vefatının sene-i devriyesinde İlyas Sürmeli’ye rahmet ve şükranla…

Kırşehir’in kültür, eğitim ve gazetecilik alanlarında derin izler bırakan emekli öğretmen ve Kırşehir Memleket Gazetesi’nin kurucusu İlyas Sürmeli, vefatının 4. yıl dönümünde sevgi ve özlemle anıldı.

Kırşehir’in kültür, eğitim ve gazetecilik alanlarında derin izler bırakan emekli öğretmen ve Kırşehir Memleket Gazetesi’nin kurucusu İlyas Sürmeli, vefatının 4. yıl dönümünde sevgi ve özlemle anıldı. Kırşehir Türk Ocakları’nın ilk kurucularından olan Sürmeli, ailesi, sevenleri ve meslektaşları tarafından rahmetle yad edildi.

1929 yılında Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı İsahocalı Köyü’nde doğan İlyas Sürmeli, 1947 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra Kırşehir’in Tatar İlyas Kışla Köyü’nde öğretmenlik mesleğine adım attı. Kariyeri boyunca Haymana, Kaman Ömerkahya, Hirfanlı Köyü okulları ve Kırşehir Merkez Cumhuriyet İlkokulu gibi birçok eğitim kurumunda görev yaptı. Yüzlerce öğrenci yetiştirdi. 1974 yılında emekli olduktan sonra Kırşehir’e yerleşerek gazetecilik ve kültürel alanda önemli çalışmalara imza atan Sürmeli, bilgilerini paylaşmaya, yüzlerce gönüle dokunmaya o kadar adamıştı ki kendini emeklilik sürecini boş geçirmek istemedi. 1977 yılında Kırşehirli vatandaşlara hizmet etmek, bilgilerini paylaşmak ve Kırşehirli vatandaşları da dönemin önemli olayları hakkında bilgi sahibi yapmak adına gazete kurma kararı aldı.

                                                        

Kırşehir Memleket Gazetesi’nin kuruluşunda büyük emeği olan İlyas Sürmeli, aynı zamanda Kırşehir’in tarihini ve kültürünü anlattığı “İlimiz Kırşehir” adlı kitabıyla geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmayı da başardı. Göz rahatsızlığı nedeniyle 1985 yılında aktif çalışma hayatını sonlandıran Sürmeli, işlerini çocuklarına devretti. Vefat ettiği 28 Ağustos 2020 tarihine kadar Kırşehir’deki evinde dinlenmeye çekildi.

Oğlu Murat Sürmeli, babasının anısına yaptığı açıklamada, “Vefatının 4. yıl dönümünde babam İlyas Sürmeli’yi rahmetle anıyorum. Eğitim ve gazetecilik alanlarında Kırşehir’e sunduğu hizmetleri devam ettirme yolunda ilerliyorum. Onu saygı ve özlemle anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kırşehir’in eğitim ve basın dünyasında önemli bir yer edinmiş olan İlyas Sürmeli, geride bıraktığı eserleri, yetiştirdiği öğrencileri ve Kırşehir’e kattığı değerlerle halkın gönlünde yaşamaya devam ediyor. Kırşehir halkı, Sürmeli’yi her zaman minnetle anacak.