SPOR

Türkiye'nin Olimpiyat serüveni!

Türkiye'ni Yaz Olimpiyatlarında bugüne kadar kaç madalya kazandığını biliyor musunuz?

2024 Paris Olimpiyatları'nın başlamasına sayılı günler kala, Kırşehir'de büyük bir heyecan hakim. Kahvehanelerde, sokaklarda ve evlerde vatandaşlar, Türk sporcularının başarılarını ve bu yılki Olimpiyat beklentilerini tartışıyor. Ancak, Kırşehirliler arasında en çok merak edilen konulardan biri de Türkiye'nin bugüne kadar Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı toplam madalya sayısı.

Türkiye, Yaz Olimpiyat Oyunları tarihinde 84 farklı sporcusuyla toplamda 104 madalya kazandı. Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilecek 33. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'den 102 sporcu, 18 farklı branşta madalya kovalayacak. Bu dev etkinlik, Türkiye'nin temsil edildiği 24. organizasyon olacak. Katılım sağladığı oyunlarda 41 altın, 27 gümüş ve 36 bronz madalya elde eden Türkiye, yeni zaferler için gün sayıyor.

Türkiye, olimpiyat tarihindeki ilk madalyasını güreş branşında kazandı. İlk 4 olimpiyatta madalya göremeyen Türk sporcular, ilk madalya sevinçlerini 1936 Berlin Olimpiyatları'nda yaşadı. Milli güreşçi Ahmet Kireççi, Berlin Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı bronz madalya ile Türkiye adına kürsüye çıkan ilk sporcu oldu. Türkiye'nin ilk altın madalyası da yine güreş branşında, Yaşar Erkan tarafından 1936 Berlin Olimpiyatları'nda 61 kilo serbest stilde kazanıldı.

Türkiye, kadınlarda ilk madalyayı 1992 Barcelona Olimpiyatları'nda kazandı. Judoda Hülya Şenyurt, elde ettiği bronz madalyayla kadınlarda Türkiye'ye ilk madalya getiren sporcu oldu. Kadınlarda ilk altın madalya ise 2004 Atina Olimpiyatları'nda halterci Nurcan Taylan tarafından kazanıldı.

Türkiye'nin olimpiyatlardaki en başarılı spor dalı güreş oldu. Türk sporcuların kazandığı 104 madalyanın 66'sını güreşçiler elde etti. Güreşçiler 29 altın, 18 gümüş ve 19 bronz madalyayı Türkiye'ye getirme başarısı gösterdi.

Türk sporcular içinde üçer altın madalya kazanan halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, en fazla birincilik kürsüsüne çıkan sporcular olarak tarihe geçti. Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta'da üç kez üst üste zirvede yer alarak hem Türk hem de dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Halil Mutlu ise 1996 Atlanta, 2000 Sidney ve 2004 Atina'da altın madalyaya ulaşarak, Naim Süleymanoğlu'nun başarısını tekrarladı.

Türkiye'nin olimpiyat oyunlarındaki 104 madalyasının 93'ünü erkek sporcular kazanırken, kadın sporcular 11 madalya elde etti. Türk kadın sporcular 2 altın, 3 gümüş, 6 da bronz madalya kazandı. Olimpiyatlarda Türkiye adına 84 farklı sporcu madalya sevinci yaşadı.

Türkiye'ye olimpiyatlarda madalya kazandıran sporcular ve branşları şöyle:

Altın Madalya (41):

Güreş: Yaşar Erkan, Yaşar Doğu, Nasuh Akar, Ahmet Kireççi, Mehmet Oktay, Gazanfer Bilge, Celal Atik, Hasan Gemici, Bayram Şit, Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak, Hamit Kaplan, Tevfik Kış, Müzahir Sille, İsmet Atlı, Hasan Güngör, Ahmet Bilek, Kazım Ayvaz, İsmail Ogan, Mahmut Atalay, Ahmet Ayık, Mehmet Akif Pirim, Hamza Yerlikaya, Mahmut Demir, Ramazan Şahin, Taha Akgül

Halter: Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu, Taner Sağır, Nurcan Taylan

Judo: Hüseyin Özkan

Tekvando: Servet Tazegül

Boks: Busenaz Sürmeneli

Okçuluk: Mete Gazoz

Gümüş Madalya (27):

Güreş: Muhlis Tayfun, Kenan Olcay, Halit Balamir, Adil Candemir, Rıza Doğan, İbrahim Zengin, Hamit Kaplan, İsmail Ogan, Ahmet Ayık, Hasan Güngör, Hüseyin Akbaş, Vehbi Akdağ, Necmi Gençalp, Kenan Şimşek, Hakkı Başar, Şeref Eroğlu, Selim Yaşar, Rıza Kayaalp

Boks: Malik Beyleroğlu, Atagün Yalçınkaya

Tekvando: Bahri Tanrıkulu, Azize Tanrıkulu, Nur Tatar

Atletizm: Eşref Apak

Halter: Daniyar İsmayilov

Karate: Eray Şamdan

Bronz Madalya (36):

Güreş: Ahmet Kireççi, Halil Kaya, Adil Atan, Hüseyin Akbaş, Dursun Ali Eğribaş, Hamit Kaplan, Ayhan Taşkın, Ali Kayalı, Mehmet Akif Pirim, Adem Bereket, Hamide Tosun, Mehmet Özal, Aydın Polatçı, Nazmi Avluca, Rıza Kayaalp, Soner Demirtaş, Yasemin Adar

Atletizm: Ruhi Sarıalp, Yasmani Copello Escobar

Boks: Turgut Aykaç, Eyüp Can, Yakup Kılıç

Judo: Hülya Şenyurt

Tekvando: Servet Tazegül, Nur Tatar, Hakan Reçber, Hatice Kübra İlgün

Halter: Reyhan Arabacıoğlu, Sedat Artuç

Cimnastik: Ferhat Arıcan

Karate: Ali Sofuoğlu, Merve Çoban, Uğur Aktaş