Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre, yoksulluk oranı en yüksek iller arasında Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir yer aldı. Bu illerde yoksulluk oranı %14,6 ile Türkiye genelinin üzerinde bir seviyede gerçekleşti.

YOKSULLUK ORANINDA ARTIŞ GÖZLENDİ

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alındığında, Türkiye genelindeki yoksulluk oranı %13,6’ya yükseldi. Bu oran, geçen yıla göre 0,1 puanlık bir artışa işaret ediyor. Medyan gelirin yüzde 60’ı üzerinden hesaplanan yoksulluk oranı ise %21,2 olarak gerçekleşti ve önceki yıla göre 0,1 puanlık bir azalma kaydedildi.

Medyan gelirin yüzde 40’ı ve yüzde 70’i üzerinden hesaplanan yoksulluk oranlarında ise sırasıyla %6,9 ve %28,9 oranlarıyla hafif bir gerileme yaşandı.

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK YOKSULLUK BÖLGELERİ

Türkiye’de yoksulluk oranlarının en yüksek olduğu bölgeler sıralamasında, %14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir ilk sırada yer aldı. Bu bölgeleri %12,3 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop izledi.

Öte yandan, yoksulluğun en düşük olduğu bölgeler %4,7 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis ve %6,4 ile Şanlıurfa, Diyarbakır oldu.

Kırşehir-1

KIRŞEHİR'DEKİ YOKSULLUK NEDENLERİ

Kırşehir’in de yer aldığı bu grupta, yoksulluğun önemli nedenlerinden biri olarak nüfusa oranlı üretim ve tüketim dengesinin bulunmaması gösteriliyor. Özellikle konut sahipliğinde, miras yoluyla edinilen arsa ve mülklerin önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

HANE TİPİNE GÖRE YOKSULLUK FARKLILIKLARI

Araştırma, hane halkı tipine göre yoksulluk oranlarının da farklılık gösterdiğini ortaya koydu:

Tek kişilik hanelerde: Yoksulluk oranı %6,5

Bir çekirdek aile içermeyen hanelerde: %10,8

Bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerde: %17,9

Sadece çekirdek aileden oluşan hanelerde: %13,4

Konut Masrafları ve Finansal Yükler

Araştırma, konut masraflarının hanelere yük getirdiğini de ortaya koydu. Nüfusun %56,8’inin borç veya taksit ödemesi olduğu belirtilirken, konut masraflarının çok yük getirdiğini ifade edenlerin oranı %12,5 olarak kaydedildi.

Türkiye Kamu-Sen Kırşehir Şube Başkanı Yusuf Aydın’dan zam tepkisi Türkiye Kamu-Sen Kırşehir Şube Başkanı Yusuf Aydın’dan zam tepkisi

TÜİK’in 2024 yılına ait yoksulluk verileri, özellikle Kırşehir gibi illerde ekonomik dengelerin yeniden ele alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu tablo, yerel ve ulusal düzeyde çözüm odaklı politikaların aciliyetini ortaya koyuyor.

Editör: FİLİZ ÖZ