Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve hayvancılık alanında dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını bir araya getiren önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Ziraat Fakültesi’nin öncülüğünde, Semerkant Devlet Veterinerlik, Hayvancılık ve Biyoteknoloji Üniversitesi, Kazak Ulusal Tarım Üniversitesi, Pakistan Faisalabad Üniversitesi ve Multan Tarım Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen ISPEC 17. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi 25 Nisan 2025’te başladı.

Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen kongrenin açılış programına; KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ve Prof. Dr. Ali Güneş, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Gökmen, il protokolü, kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Ispec2125 ÜNİVERSİTEDEN YOĞUN KATILIM

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, tarımın stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak, tarımsal üretimin ve bilinçli uygulamaların artırılması gerektiğini ifade etti. Kongreye 125 üniversiteden çok sayıda bilim insanının katıldığını belirten Çınar, kongrede üç gün boyunca bahçe bitkilerinden tarımda yapay zekâya, bitki korumadan kırsal kalkınmaya, yenilenebilir enerjiden su ürünlerine kadar çok sayıda konuda bilimsel oturumlar düzenleneceğini söyledi.

ULUSLARARASI MESAJLAR

Açılışta, Pakistan’dan Faisalabad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aman Ullah Malik ve Muhammad Nawaz Shareef Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ishtiaq A. Rajwana da videolu mesajlarıyla kongreye destek verdi. Konuşmalarında, bu tür uluslararası organizasyonların akademik iş birliklerini güçlendirdiğini vurgulayan rektörler, kongrenin başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

Ispc3“TARIM, GELECEĞİN ANAHTARIDIR”

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasında üniversitenin bölgesel kalkınma misyonuna değinerek, tarım ve hayvancılığın hem bölgesel hem de küresel ölçekte stratejik önemini vurguladı. Üniversitenin yürüttüğü “Kaba Yem Üretimi, Kaman Cevizi, Örtü Altı Seracılığı ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” projeleriyle bölgeye önemli katkılar sunduğunu aktaran Karahocagil, küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında tarım alanında yürütülen bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekti.

BİLİM VE AHLAK SUNUMU İLGİYLE TAKİP EDİLDİ

200 hacı adayına eğitim semineri 200 hacı adayına eğitim semineri

Kongrenin davetli konuşmacısı olan Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Bilim-Ahlak İlişkisi” başlıklı sunumuyla açılışa anlam kattı. Bilimin insanlık yararına kullanılabilmesi için ahlaki temellere dayanması gerektiğini ifade eden Gökmen, günümüzde yaşanan pek çok felaketin çözümünün ahlaki bir yaklaşımla mümkün olabileceğini dile getirdi.

KATKI SUNANLARA PLAKET

Kapanışta, kongreye katkı sunan akademisyen ve organizasyon komitesine Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil tarafından teşekkür belgeleri ve plaketler takdim edildi. Kongre, farklı salonlarda eş zamanlı olarak düzenlenen bilimsel oturumlarla devam etti.

Üç gün sürecek olan ISPEC 17. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi, Kırşehir’i bilimsel iş birliği ve tarımsal vizyonun merkezi haline getiriyor.

Ispec4

Ispec5