Eğitim Bir Sen Kırşehir Şube Başkanı Fatih Mehmet Yavuz, 1995 yılında Bosna-Hersek'te yaşanan ve tarihin en karanlık olaylarından biri olarak kayıtlara geçen Srebrenitsa Katliamı'nın 29. yıldönümüne ilişkin paylaşımda bulundu. Başkan Yavuz, bu acı olayın unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, soykırımın tekrarlanmaması için kolektif bir hafızanın korunması gerektiğinin altını çizdi.

Şube başkanı Yavuz'un ifadelerinde, "Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırplar tarafından işgal edilmesi üzerine, BM'nin güvenli ilan ettiği bölgeye sığınmış on binlerce silahsız Boşnak Müslüman, BM görevi yürüten Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilerek dünyanın gözü önünde katledildi. Bu soykırım; anlaşmalı, koordineli bir şekilde ve BM'nin aktör olarak doğrudan rol almasıyla işlenmiştir." şeklindeki sözleriyle, uluslararası toplumun bu trajedi karşısındaki rolünü eleştirdi.

450841145 1524238554834148 2313666738996953570 N

Ayrıca, "Soykırımın Özrü Olmaz, Hesabı Olur! 11 Temmuz 1995'te 10 bin'i aşkın Boşnak Müslümanın soykırıma uğradığı Srebrenitsa Katliamı'nın 29. yıldönümünde şehit olan kardeşlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Avrupa'nın göbeğinde yaşanan ve tarihin en utanç verici hadiselerinden olan Srebrenitsa Katliamı, insanlık onurunu ayaklar altına alan bir trajedi olarak hafızalara kazındı." ifadeleriyle Srebrenitsa şehitleri anıldı.

Yavuz, günümüzde benzer acıların yaşandığına dair örnekler vererek, Batılı ülkelerin ikiyüzlü tavrını sürdürdüğünü ve Gazze'de yaşanan soykırıma karşı aynı tavrın devam ettiğini belirtti. Srebrenitsa ve Gazze'deki olayları paralel bir şekilde ele alan Yavuz, soykırım gibi büyük suçların gerçek faillerinin Batılı devletler olduğunu ifade ederek, Boşnak ve Filistin halklarına karşı bir sorumluluk olarak ifşa etme, hesap sorma ve yüzleşme gerekliliğini vurguladı.

Canses Taşkın hayata gözlerini yumdu Canses Taşkın hayata gözlerini yumdu

Bu etkinlik, Srebrenitsa Katliamı'nın unutulmaması ve tarihin tekrarlanmaması adına yapılan çabaların bir parçası olarak, toplumda bilinç ve duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor.

Editör: TUĞBA GÜL