GÜNDEM

Sokak hayvanlarını uyutma tartışmalarına son!

Bakan Yumaklı, sahipsiz hayvan sorunuyla mücadelede yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda hapis cezası öngörüldüğünü belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin gündeminde uzun süredir tartışılan sokak hayvanları sorununa ilişkin Kırşehirli vatandaşların merakla beklediği açıklamalarda bulundu. Yumaklı, sahipsiz köpek sorununun çözümü için sahiplendirme, kısırlaştırma ve rehabilitasyon süreçlerine ağırlık verdiklerini belirtti.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen yeni yasal düzenlemelerle, sahipsiz hayvan sorununa yasal bir çerçeve kazandırıldığını ifade eden Yumaklı, 2004 ve 2021 yıllarında yapılan düzenlemelerle evcil hayvanların "mal" statüsünden "can" statüsüne geçirildiğini hatırlattı. Bu değişikliklerin, hayvanlara yapılan işkencelerin önüne geçilmesi amacıyla yapıldığını vurguladı. Bakan Yumaklı, sahipsiz köpeklerin toplumsal hayatı olumsuz etkilediğini ve popülasyon kontrolünün sağlanamadığını belirterek, Bakanlığın diğer ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde bu sorunu Meclis'in gündemine getirdiğini aktardı. Sorunun sahipsizlikten kaynaklandığını ve temel yaklaşımlarının sahiplendirme, kısırlaştırma ve rehabilitasyon olduğunu yineledi.

Kamuoyunda tartışma yaratan "uyutma" konusuna değinen Yumaklı, yasanın bir "katliam yasası" olmadığını belirtti. Amacın sokaktaki başıboş köpeklerin toplumsal hayatı olumsuz etkileyen durumunu ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti. Yerel yönetimlerin bu konuda sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ve görevlerini yerine getirmeyen kamu görevlilerine hapis cezası öngörüldüğünü belirtti. Bakan Yumaklı, yasanın amacının hayvanları toplu imha etmek olmadığını, sahipsiz köpeklerin bakımevlerine götürülmesi, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, tehlike arz eden veya tedavi edilemeyen hastalığı olan hayvanlar için ötenazi uygulanabileceğini, ancak bunun yalnızca veteriner hekim onayıyla yapılabileceğini sözlerine ekledi. (AA)