Kırşehir Nöbetçi Eczaneleri (17.09.2024) Kırşehir Nöbetçi Eczaneleri (17.09.2024)

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Müdür Değirmencioğlu, açıklamasında emzirmenin çocuk sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine ve anne sütüyle beslenmenin önemine dikkat çekti.

Dr. Değirmencioğlu, dünya genelinde çocuklara yönelik birçok koruyucu ve geliştirici etkinlik yürütüldüğünü belirterek, “Bu bağlamda 1992 yılından beri emzirme konusunda farkındalık oluşturmak için her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Dünya Emzirme Haftası, anne sütüyle beslemenin tüm dünyada yaygınlaşması ve bebeklerin beslenmesinde gelişim sağlanması için 170 ülkede kutlanmaktadır.” dedi.

Türkiye’de ise Emzirme Haftası’nın 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlandığını ifade eden Değirmencioğlu, “Ülkemizde bebek ve çocuk sağlığına yönelik olarak hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak yürütülen ‘Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları’ programı kapsamında her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır.” diye konuştu.

Dr. Değirmencioğlu, yapılan çalışmaların çocukluk çağı ölümlerini emzirmenin tek başına %13, doğru tamamlayıcı beslenme uygulamaları ile birlikte ise yaklaşık %20 oranında azalttığını ortaya koyduğunu belirtti. “UNICEF’e göre; anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olmaktadır. DSÖ verilerine göre ise 5 yaş altı çocuk ölümlerinin %7'sinden tek başına sorumlu olan beslenme yetersizlikleri, yaklaşık yarısının da altında yatan temel nedeni oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de anne sütü ve emzirmenin desteklenmesi çalışmalarının, çocuk sağlığı alanında yürütülen diğer programlarla birlikte bebek ve çocuk ölümlerinin azalmasına olumlu etki ettiğini vurgulayan Müdür Değirmencioğlu, “Bebek ve 5 yaş altı çocuk ölümlerinde bugüne dek elde edilen başarı, ülkemizi bebek ölümlerini son 30 yılda %80'in üzerinde bir oranla en hızlı düşüren 2. ülke konumuna getirmiştir. Bununla birlikte ilk 5’te yer alan diğer ülkelerin toplam nüfusu ülkemizden azdır.” dedi.

Dr. Ertan Değirmencioğlu, büyüme ve gelişmenin ideal şartlarda olabilmesi için, anne karnında başlayan ve doğumdan itibaren iki yaşın sonuna kadar devam eden kritik beslenme sürecinin önemine de dikkat çekti.

Dünya Emzirme Haftası'nın, anne sütüyle beslemenin önemini vurgulamak ve bu konuda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla kutlanmaya devam edeceğini belirtti.

Editör: TUĞBA GÜL