ÖZEL HABER

Memleketi için canla başla çalışan adam: Avukat Alan

Küçük bir şehrin büyüyüp gelişmesi için canla başla çalışan bir isimden bahsedelim bugün.

Küçük bir şehrin büyüyüp gelişmesi için canla başla çalışan bir isimden bahsedelim bugün. Kırşehir için yıllardır mücadele eden ve neredeyse bu küçük şehri geliştirmek için yapılan her projede yer alan bir isim. Köklerinden kopmamış, özünden ayrılmamış, memleketi ve hemşehrileri için çabalayan Avukat Mehmet Ali Alan.

1 Mart 1948’de Kırşehir’in merkeze bağlı köylerinden Dedeli Köyünde dünyaya gözlerini açan Mehmet Ali Alan, ilkokulu köyünde tamamladı. Ardından Kayseri İmam Hatip Lisesinde ortaöğretimini tamamlayan Alan, 1969 yılında üniversite imtihanını kazanarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Artık Ankara’daydı ama memleketinden, Kırşehir’den hiç vazgeçmedi Alan. 1973-1974 eğitim- öğretim yılında, eğitim gördüğü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Ömrünü bir avukata olarak adliye koridorlarında geçiren Alan, hala Ankara 2. Barosuna kayıtlı serbest avukat olarak görev yapıyor. Kırşehir’in yetiştirdiği, memleketi için çırpınmaktan geri durmayan Avukat Mehmet Ali ALAN, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Necmettin Erbakan ve arkadaşlarını savunmuş, onların beraat etmesini sağlamıştı. Yine bu darbe sonrasında yargılanan 134 akıncı genci de savunmuş, onların da beraat etmesi için elinden geleni yapmış, nitekim başarılı da olmuştu. Avukat Alan, 134 gencin beraat etmesini de sağlamıştı.

Mehmet Ali Alan’ın başarı sağladığı davalar bu kadarla sınırlı değildi.  28 Şubat 1977 yılında Generaller tarafından gerçekleştirilen post-modern darbe sonrasında günümüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan'ı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek'i de çıkarıldıkları mahkemede savundu ve onlarında beraat etmelerini sağladı. Yıllarını Ankara’da geçirse de memleketi Kırşehir’den ayrılmıyor, ayrılamıyordu. Bu nedenle 2003 yılında, Ankara'da, Kırşehirli Dernekleri Federasyonunu kurdu ve derneğin ilk Genel Başkanı olarak görev aldı.

2003 yılından 2007 yılına kadar Genel Başkanlığı sırasında Kırşehirlilere ve Ankara'da bulunan hemşehrilerine büyük hizmetler sundu.

Avukat Mehmet Ali Alan kendisiyle yapmış olduğumuz röportajda, Kırşehir için yapmış olduğu hizmetlerin bazılarını dile getirdi. İşte Alan’ın yapmış olduğu o hizmetler;

-Gazi Üniversitesinin bir kolu olarak yer alan Gazi Üniversitesi Kırşehir Kampüsü, Kırşehir’in değişimi ve gelişimine yeterli olmadığı için Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini kurma kararı aldı. Avukat Akan, yeni üniversite için hemen hazırlıklara başlandı. Kırşehir’de sıfırdan bir üniversite açmak her ne kadar imkansız gibi görünse de çok çabaladıklarını ve sonunda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesini kurmayı başardıklarını belirtti. Bugün ülkemizin birçok şehrinden olduğu gibi farklı ülkelerden de kaliteli eğitim almak için gelinen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin kurucusu Kırşehirli Mehmet Ali Alan’dan başkası değildi.

- Kırşehir’in sağlık konusunda geri kaldığını ve bu konuda da çalışmaların yapılması gerektiğini savunan Mehmet Ali Alan, Kırşehir Tıp Fakültesi Kanununun çıkarılmasını sağladı.

- Öğrencilerin eğitimi için yetersiz kalan lisenin Ek Binasının yapımını gerçekleştirdi.

- Kırşehirli gençlerin spora yatkın olduğunu ve yeteneklerinin geliştirilmesi gerektiğini düşünerek Spor Meslek Lisesi'nin açılışını sağladı.

- Kırşehir’in merkezi gelişmeli ancak ilçeler de geri kalmamalıydı. Bu nedenle Çiçekdağı Meslek Yüksek Okulunu, Çiçekdağı'na kazandırdı.

- Kırşehir her ne kadar gelişmeye çalışsa da ulaşım ağı sıkıntılıydı. Kırşehirli Avukat Mehmet Ali Alan da dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde Kayseri- Kırşehir- Ankara bölünmüş yolunun yapımına karar verilmesini sağladı. Yapılan görüşmeler bir sonuca ulaşmış ve Kayseri/Kırşehir/ Ankara yolu artık daha düzgün ve bölünmüş olarak hizmete girdi.

- Organize Sanayi'nin alt yapısını yetersiz gören Alan, bu konuda da çalışmalarını sürdürdü. Dönemin Sanayi Bakanı Ali Coşkun ile ısrarlı görüşmeler yapmış ve Organize Sanayi’nin altyapısını yaptırmıştı.

- Bilinçsiz kesim sonucunda artık bir vahayı andıran Kırşehir’in Dedeli, Çayağzı ve Kırdök Köylerine ormanlar yaptırdı.

- Hamit ve Toklumen Köylerinde yaşayan çocukların da oyun oynamaya hakları olduğunu savunarak, bu köylerde  2 adet park yaptırdı.

- Kırşehir’e okumak için gelen kız öğrenciler mağdur olmasın diye Ahi Evran Üniversitesi'nin karşısına 7 katlı, 200 üniversiteli Kız Öğrenci Yurdu’nun yapılmasını sağladı.

- Dedeli ve Ulupınar Köylerine kilometrelerce öteden borular vasıtasıyla su getirtti.

- Kırşehir'in çeşitli köylerine 7 adet çeşme yaptı.

- Hemşehrilerine hizmet etmekten ve memleketini geliştirmekten geri durmayan Alan, bir cami yaptırmış ve bir ilkokulunun restorasyonunu sağlamıştı.

- Kırşehirli Avukat Mehmet Ali Alan, gücü yettiğince hemşehrilerine yardımcı olmaktan geri durmamış, gerek Ankara Büyükşehir Belediyesi, gerek Diyanet İşleri Başkanlığı ve gerekse çeşitli bakanlıklara yüzlerce Kırşehirli genci memur ya da işçi olarak yerleştirmişti.

Ömrü ve gücü yettiğince Kırşehir için çalışmaktan geri durmayan Alan, tüm Kırşehirli hemşehrilerine selamlarını ve sevgilerini iletti.