Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Denklik Yönetmeliğinin Resmi Gazetede yayımlandığını belirtti.

 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yurt içindeki milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ile yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan öğrenim belgesi ve diplomaların denklik işlemlerinde uyulacak usul ve esaslar, Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle belirlendi. Yönetmelik, 9 Temmuz 2024 tarihinde yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, yurt içindeki vatandaşlar kimlik kartı veya nüfus cüzdanıyla, yabancı ülke vatandaşları ise başvuru kimlik belgesiyle denklik merkezlerine başvuruda bulunacak. Yurt dışında ise başvurular, eğitim müşavirliklerine/ataşeliklerine pasaport veya kimlik belgesiyle yapılacak.

Denklik işlemi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi, geçici mezuniyet belgesi ve diploma gibi belgelerin asıllarıyla gerçekleştirilecek. Belgelerin asıllarının zayi olması veya bulunmaması hâlinde, yönetmelikte belirtilen ilgili makamlarca onaylanmış fotokopiler de kabul edilecek.

Çiçekdağı’nda yeni eğitim yılı coşkusu Çiçekdağı’nda yeni eğitim yılı coşkusu

Belge ibraz edemeyenler için seviye tespit sınavı yapılacak. Ders yılı içinde öğrenim belgesi olmadan gelen öğrenciler, eğitimden uzak kalmamaları için geçici olarak okula devam edebilecek ve velilerinden belgelerini üç ay içinde getirmeleri istenecek.

Kırşehir'deki vatandaşlar, denklik işlemleri için belirtilen usullere göre başvurularını yapabilirler. Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilgili denklik merkezleri, başvuruların doğru ve eksiksiz şekilde yapılabilmesi için gereken desteği sağlayacak.

Başvuru sahipleri, e-Denklik sistemi üzerinden MEB Denklik Başvuru Formu'nu dolduracak ve kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport, eğitim gördüğü ülkeye ait giriş çıkış sayfaları veya ülkede bulunduğuna dair belge, onaylı karne, ayrılma belgesi, diploma ve transkript gibi belgelerin asıllarını forma ekleyecekler.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışında açılan okullar ile 17 Haziran 2016 tarihli ve 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu'na göre yurt dışında faaliyet gösteren okullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel okullardan gelen öğrenciler, denklik işlemine tabi tutulmayacak.

Yurt dışında terör örgütlerine mensubiyeti, irtibatı veya iltisakı konusunda tereddüt edilen ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında öğrenim görerek alınan belgeler denklik işlemlerinde değerlendirilmeyecek. Bu kurumlardan alınan lise mezuniyeti sağlayan diploma ve belgelere denklik işlemi yapılmayacak.

Kırşehir'deki öğrenciler ve velileri, denklik işlemleri için gerekli bilgi ve belgeleri Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden temin edebilirler. Denklik işlemleri, eğitim hayatının aksamadan devam etmesi için büyük önem taşıyor. Kırşehir'deki denklik başvuru merkezleri, öğrencilere ve velilere en iyi hizmeti sunmak için hazır bulunuyor.

Editör: TUĞBA GÜL