Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 Hac Organizasyonu kapsamında depremzede, hasta veya yakınlarını kaybedenlerin yanı sıra kalabalıktan veya kaybolmaktan korkan hacılar için manevi destek danışmanları görevlendirdi. Bu yıl ilk kez başlatılan uygulama ile kutsal topraklarda hacılara manevi danışmanlık hizmeti sunuldu.

TRT sanatçıları Kırşehir'de konser verdi TRT sanatçıları Kırşehir'de konser verdi

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Mühtedi Çalışmaları ve Yurtdışı Sosyal İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı Sevde Düzgüner, yaptığı açıklamada, 2024 Hac Organizasyonu kapsamında fetva, irşat ve manevi destek hizmetleri sunduklarını belirtti. Düzgüner, manevi destek hizmetinin bu sene ilk kez uygulandığını ve depremzedeler, hastalar ve kaybolma korkusu yaşayanlar gibi çeşitli ihtiyaç sahiplerine yönelik olduğunu vurguladı. Manevi destek danışmanları, deprem bölgesinden gelen kafileler de dahil olmak üzere birçok hacıya yardımcı oldu. Düzgüner, "Kahramanmaraş ve Hatay gibi depremin yıkıcı etkilerinin olduğu şehirlerden gelen kafilelere özel manevi danışman atandı. Bu yılki uygulamada 12 kafilenin kendileriyle özel ilgilenen manevi danışmanı oldu," dedi. Danışmanlar, hacıların kaldıkları otellerde onlarla birlikte konaklayıp yemek yedi, tavafa gittiler ve her an yanlarında olduklarını hissettirdiler.

Düzgüner, yakınlarını kaybedenler ve kaybolma korkusu yaşayan hacılar için de manevi destek danışmanları görevlendirildiğini belirtti. "Kabe'ye gidip-gelirken kaybolma korkusu yaşayan, kalabalık nedeniyle korkan hacılarımız oldu. Bu tür olumsuz tecrübelerle mücadele konusunda da manevi destek hizmetine başvurdular," diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı hastanelerden Suudi Arabistan hastanelerine sevk edilen hastalara da manevi destek sağlandı. Düzgüner, "Bu yıl ilk defa hayata geçirilen uygulamadan hacı adaylarımız çok memnun kaldı. Bu destekten yararlanan vatandaşlarımız, manevi destek danışmanlarımıza 'Seni bana Allah gönderdi' ifadesini kullanarak memnuniyetlerini belirtiyor," dedi. Şu ana kadar bine yakın birebir ve grup görüşmesi yapıldığını da ekledi.

Kırşehirli hacı adayları da bu yeni uygulamaya büyük ilgi gösterdi. Manevi danışmanlık hizmetinin kutsal topraklarda kendilerini daha güvende hissetmelerini sağladığını belirten Kırşehirli hacılar, bu hizmetin devam etmesini temenni ettiler

Editör: BETÜL AKEREN