EKONOMİ

Kripto dünyasında yeni dönem başlıyor!

İşte Kırşehirli kripto yatırımcılarını yakından ilgilendiren düzenlemenin detayları...

Kırşehirli kripto yatırımcıları için heyecan verici haberler var! TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni düzenleme ile kripto varlık ekosisteminde önemli değişiklikler yapıldı. Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile kripto varlıkların tanımlanması, lisans alınması ve platformların düzenlenmesi gibi konularda köklü yenilikler getirildi. Bu düzenlemeler, Kırşehir'deki kripto yatırımcılarına daha güvenli ve düzenli bir yatırım ortamı sunmayı hedefliyor. Kripto dünyasına yeni bir soluk getirecek düzenleme TBMM'den geçti! Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı

Yatırımcıların en çok merak ettiği konu vergilendirme idi. Yasada yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Ancak Türkiye'de hizmet sunan platformlar, gelirlerinin %1'ini Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ve %1'ini TÜBİTAK bütçesine ödeyecek. Kripto varlık ihraçları ve ekosistem düzenlemelerinde yetkili kurum SPK olacak. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılarda ise TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler uygulanacak.

Kripto platformlarının kurulabilmesi ve faaliyetlerine başlayabilmesi için SPK'den lisans almaları zorunlu olacak. Mevcut hizmet sağlayıcıları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ay içinde başvuruda bulunacak. İzin almadan faaliyet gösteren kişiler ve kurumlar, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile karşılaşacak. Yurt dışı merkezli ve lisans almayan platformlar kapatılacak.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına el konulamayacak. Platformların mal varlıkları kamu alacakları için dahi haczedilemeyecek. Kripto ATM’leri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde faaliyetlerini sonlandırmak zorunda olacak. Sonlandırmayan ATM’ler kapatılacak.

Kırşehirli kripto yatırımcıları, bu yeni düzenlemeyle kripto dünyasında daha güvenli ve düzenli bir ortamda yatırım yapma fırsatı bulacak.