Kırşehir’deki işverenler ve çalışanlar için önemli bir gelişme Resmi Gazete'nin 11 Haziran 2024 sayısında yayımlanan yönetmelikle geldi. "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te yapılan düzenlemeler, iş yerlerindeki çalışma süreleri ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili önemli değişiklikler getiriyor.

Yeni yönetmelik, İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenlerin, genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz, genel salgın ve zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya iş yerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde sigortalılara kısa çalışma ödeneği ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Bu kapsamda, kısa çalışma dönemi, kısa çalışma başlama tarihi dahil 3 ayı geçemeyecek. Aynı başvuru gerekçesiyle birden fazla kısa çalışma talebinde bulunulması halinde, 3 aylık süre ilk talebin kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren hesaplanacak. İş yerlerinde kısa çalışma dönemi en az 4 hafta sürecek ve iş yerinin haftalık normal çalışma süresinin üçte bir oranından az olamayacak.

Kısa çalışma ödeneğinin durdurulacağı haller

Bitkiler hangi saatte sulanmaz? Bitkiler hangi saatte sulanmaz?

Zorlayıcı sebep tanımına "iş yerinin fiziken doğrudan olumsuz etkilendiği" ifadesi eklenmiş olup, kısa çalışma ödenecek gün sayısı belirlenirken işverenlerin kısa çalışma bitiş tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar yapacakları bildirimler esas alınacak. Kısa çalışma ödeneği alanların, iş sözleşmesinin sona ermesi, farklı bir iş yerine nakli, iş sözleşmesinin askıya alınması, yaşlılık aylığı almaya başlaması, silah altına alınması, çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması, tutuklanması, hüküm giymesi, yurt dışına çıkması veya ölümü gibi durumlarda ödenekleri kesilecek veya durdurulacak. Geçici iş göremezlik raporu alınması halinde, raporun başladığı tarihten itibaren kısa çalışma ödeneği durdurulacak.

Kırşehir’deki işverenler ve çalışanlar, bu yeni düzenlemelerin iş yerlerinde daha esnek ve güvenli çalışma koşulları sağlayacağını umut ediyor. Yönetmeliğe göre, kısa çalışma başvuruları 1 Mart 2024'ten itibaren geçerli olacak. Bu düzenleme, özellikle Kırşehir’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ve çalışanlarının ekonomik kriz dönemlerinde daha fazla destek almasını sağlayacak.

30 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" ise yürürlükten kaldırıldı. Ancak, 1 Mart 2024'ten önce başlayan kısa çalışma uygulamaları için eski yönetmelik hükümleri geçerli olmaya devam edecek.

Editör: BETÜL AKEREN