Kırşehir, bu yıl Haziran ayında son 53 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2024 Haziran ayı, 1971'den bu yana en sıcak Haziran olarak kayıtlara geçti. Türkiye genelinde hissedilen bu sıcaklık dalgası, Kırşehir'i de etkisi altına aldı. Kırşehir'de ortalama sıcaklıklar, normalin üzerinde seyretti ve bu durum tarım faaliyetlerini ve günlük yaşamı önemli ölçüde etkiledi. Sıcaklık artışı, tarım ürünlerinin olgunlaşma sürelerini kısaltarak çiftçileri zorlarken, şehirde yaşayanlar için de zorlu bir dönem oldu. Klima ve soğutma cihazlarına olan talep zirve yaptı, sokaklar neredeyse boşaldı.

Deneme bahçelerinde yetiştirilen tıbbi aromatik bitkiler, orman köylülerine gelir getirecek Deneme bahçelerinde yetiştirilen tıbbi aromatik bitkiler, orman köylülerine gelir getirecek

Türkiye'nin Genel Durumu Türkiye genelinde 1991-2020 yılları arasında 21,8 derece olan Haziran ayı ortalama sıcaklığı, bu yıl 25,4 dereceye yükseldi. Bu, normallerin tam 3,6 derece üzerinde bir sıcaklık anlamına geliyor. Bölgesel olarak ise en düşük sıcaklık Erzurum'da 1,6 derece olarak kaydedilirken, en yüksek sıcaklık Şanlıurfa Ceylanpınar'da 47,8 derece olarak ölçüldü. İç Anadolu Bölgesi'nde Durum İç Anadolu Bölgesi'nde de sıcaklıklar mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyretti. Bölgenin 2024 Haziran ayı ortalama sıcaklığı 23,4 derece olarak ölçüldü. En düşük sıcaklık 2,7 derece ile Sivas Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise 39,3 dereceyle Ankara Polatlı'da kaydedildi. Bu ekstrem sıcaklıklar, bölge halkının yaşamını ve tarım faaliyetlerini olumsuz yönde etkiledi.

Kırşehir'in sıcak yaz günleri, yerel halkın günlük rutinini değiştirirken, şehrin tarihî ve kültürel mekanlarında da ziyaretçi sayılarında düşüş yaşandı. Kırşehir, aşırı sıcaklara rağmen, sakinlerine ve ziyaretçilerine sunduğu güzelliklerle dikkat çekmeye devam ediyor.

Editör: BETÜL AKEREN