SAĞLIK

Kırşehir'de kuruyemiş alarmı

Ünlü Türk kuruyemiş markasına ait bir ürün tüm marketlerden toplatılıyor.

Son günlerde Türkiye’de ve dünya genelinde çeşitli sorunlar nedeniyle market raflarından toplatılan ürünlere bir yenisi daha eklendi. Kırşehir'de de vatandaşlar tarafından tüketilmekte olan Hasret Kuruyemiş firmasına ait cips baharatlı leblebi ürünü, Almanya'da tüm marketlerden toplatılıyor. Toplatılma nedeni ise, ürün etiketlerinde alerjisi olanlara yönelik uyarı bilgilerinin eksik olması.

Almanya'da yürürlüğe konulan bu karar, 200 gramlık paketler için geçerli olup, ürünlerin son kullanma tarihi 22 Şubat 2025 ve parti numarası 02/2023 olan leblebiler kesinlikle tüketilmemeli. Yetkililer, bu ürünlerin fatura ibraz etmeksizin iade edilmesi durumunda, satın alma ücretlerinin geri ödeneceğini belirtiyor.

Gıda alerjileri, insan sağlığı açısından büyük riskler taşıyabiliyor. Alerjik reaksiyonların şiddeti kişiden kişiye değişse de, genellikle mukoza zarının şişmesi, ağız ve burun bölgesinde reaksiyonlar, dilde şişlik, mide bulantısı, kusma, şişkinlik ve ishal gibi belirtiler yaygındır. Ayrıca, bronşların daralması ve ciltte ortaya çıkan kaşıntı, egzama ve kurdeşen gibi reaksiyonlar da sıkça görülür. Aşırı durumlarda, hayatı tehdit eden anafilaktik şok meydana gelebilir.

Bu nedenle, özellikle alerjisi olan bireylerin baharatlı leblebi ürününü tüketmemeleri ve en kısa sürede ilgili marketlere iade etmeleri önem arz ediyor.