GÜNDEM

Kırşehir’de Aşure heyecanı

Bugün 10 Muharrem, Aşure Günü. Aşureyi çok seven Kırşehirli vatandaşlar, hazırlıklarını tamamladı ve aşurelerini pişirmeye başladı bile.

Bugün 10 Muharrem, Aşure Günü. Aşureyi çok seven Kırşehirli vatandaşlar, hazırlıklarını tamamladı ve aşurelerini pişirmeye başladı bile. Kırşehirli anneler, 10 Muharrem günü aşure pişirme geleneğini sürdürürken, gençler de bu özel günün anlamını ve önemini merak ediyor.

Aşure Günü Nedir?

Aşure günü, Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günüdür. Tarihte sıkıntı ve belâların kaldırıldığı, Peygamberler ve ümmetleri için kurtuluş günü olarak kabul edilen bu mübarek günün, bolluk ve berekete vesile olması niyaz edilir. Bu yıl, 10 Muharrem 1446, yani 16 Temmuz 2024 Salı gününe denk geliyor. Hicri yeni yıl ise 7 Temmuz 2024 (1 Muharrem 1446) Pazar günü başlamaktadır. Muharrem ayı, aşure günü gibi önemli bir zaman dilimini kapsar.

Aşure Gününün Önemi

Peygamber Efendimiz (S.A.V), Muharrem ayının faziletleri ile ilgili hadis-i şeriflerinde aşure gününün önemine dikkat çekmiştir. Allah Resulü, “Her kim aşure gününü ihya ederse aşure gününü diriltir, gününde ve gecesinde ibadetle meşgul olursa Allah-u Teala dilediği gibi onu yaşatır ve diriltir,” diye buyurmuştur. Peygamber Efendimizin Ramazan dışında nafile oruç olarak hiç terk etmediği beş oruçtan biri de aşure günü orucudur. Tüm bu bilgiler, aşure gününün ne kadar önemli bir gün olduğunu gözler önüne seriyor.

Aşure Gününde Yaşanan Önemli Olaylar

Aşure gününde birçok önemli olay yaşanmıştır. Musa Aleyhisselam’ın kavminin Firavun’dan kurtulması, Yunus Aleyhisselam’ın balığın karnından kurtulması ve Hz. Nuh’un gemisinin dağ zirvesine oturması bu önemli olaylardan sadece birkaçıdır. Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturması ile son kalan erzaklardan yapılan çorba, aşure çorbası olarak bilinmiştir ve daha sonra tatlı olarak da servis edilmiştir. Osmanlı döneminde aşure çorbası sıcak olarak dağıtılmıştır.

Kırşehirli anneler, yıllardır süregelen aşure pişirme geleneğini yaşatmaya devam ediyor. Aşure, Kırşehir’de birlik, beraberlik ve paylaşmanın en güzel sembollerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.