ASAYİŞ

Kırşehir dahil 31 İlde “Kıskaç-40” operasyonu!

FETÖ’nün kara para çarkı dönercide döndü! 31 İlde Operasyon!

Loading...

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, FETÖ’nün güncel yapılanması ve finansal ağlarına yönelik gerçekleştirilen “Kıskaç-40” operasyonları kapsamında, Kırşehir’in de aralarında bulunduğu 31 ilde toplam 353 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Antalya merkezli olarak eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, bir döner restoran zinciri üzerinden örgüte finansman sağladığı belirlenen şüphelilerin yakalandığını belirtti. Operasyonlarda, aralarında kamu personeli 10 kişinin de bulunduğu çok sayıda örgüt bağlantılı kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Örgütün finans kaynağı: Döner zinciri üzerinden para aktarımı

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen operasyonlar, İstihbarat Başkanlığı, TEM Daire Başkanlığı, MASAK ve MİT Başkanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirildi. 31 ilde düzenlenen baskınlarda, döner zincirinin franchise (isim hakkı) modeliyle örgüt bağlantılı kişilere ortaklık sunduğu ve bu sistem üzerinden finans sağladığı ortaya çıkarıldı.

Yetkililerin açıklamalarına göre, şirketin ortaklık sisteminde örgütle bağlantılı olmayan kişilere yer verilmediği ve “Referans Temelli Büyüme (RTB)” adı verilen bir sistem ile örgüte sadık kişilere gayri resmi ortaklık tanındığı belirlendi. Ayrıca, bu işletmelerin örgüte bağlı şahıslara iş imkânı sağlayarak örgütsel faaliyetleri sürdürdüğü, himmet topladığı ve elde edilen gelirleri örgüte aktardığı tespit edildi.

Para transferi ve örgütsel faaliyetler şifreli sistemle yönetildi

Operasyon kapsamında yapılan araştırmalarda, örgütün finans sistemini gizlemek için kuyumcular ve farklı ticari işletmeler üzerinden “emanet usulü” para transferleri yaptığı belirlendi. Döner zincirinin, yurt dışında yeni bayilikler vererek finansal işlemleri uluslararası boyuta taşıdığı, örgüte bağlı kişilere para aktarmak için “ürün satın alımı” şeklinde sahte faturalar düzenlediği ortaya çıktı.

Şüphelilerin, bayilerde örgütsel toplantılar düzenlediği, kazançların örgüt mensuplarına dağıtıldığı ve örgüte finansal destek sağlanmasını teşvik eden konuşmalar yaptığı tespit edildi. Ayrıca, şirket ortaklığından ayrılmak isteyen kişilere örgütün manevi baskı uyguladığı, bu şirketlerin örgüte destek için kurulduğunu ve belirlenen görevleri yerine getirmek zorunda olduklarının söylendiği öğrenildi.

Savcılıklar tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, örgütün finans kaynaklarına yönelik detaylı incelemeler sürerken, operasyonların genişleyerek devam edebileceği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)