KANSER GENETİK Mİ ? KANSER KADER Mİ ?

Son yıllarda yaygınlaşan ve hemen hemen her eve giren hastalık kanser ! Hepimizin ailesinde bir kişiye ya kanser teşhisi konmuş ve kayıplarımız olmuştur.

Son yıllarda yaygınlaşan ve hemen hemen her eve giren hastalık kanser ! Hepimizin ailesinde bir kişiye ya kanser teşhisi konmuş veya kanserden bir kişiyi kaybetmişizdir. Ben de ailemden iki kişiyi kanserden kaybettim. Mekanları cennet olsun .
Bizi tedirgin eden kanserin genetik olduğu düşüncesidir. Ve ailemizde bir kişiye kanser tanısı konduğunda panik oluruz. Ne zaman kanser olacağımızı kaç yıl daha yaşayacağımızı düşünürüz. Aslında size hem iyi hem de kötü haberlerim var.
Kanser hem genetiktir hem de genetik değildir. Yani bir ailede birinci derece akrabamızda kanser olması bizi kanser hastalığı açısından riskli yapabilir ama kanser yapmaz. Aslında genetik olan kanser değildir , kanser yapıcı etmenler genetiktir. Yani şöyle açıklayayım Akciğer kanseri olan bir kişinin çocuğu da ilerleyen dönemde akciğer kanseri olabilir. Ama akciğer kanseri olan kişinin sigara gibi kanser yapıcı zararlı bir alışkanlığı varsa çocuğunun kanserden önce sigara alışkanlığı olması daha muhtemeldir. Yani beslenme şeklimiz zararlı alışkanlıklarımız çocuklarımıza da geçiyorsa bu demek oluyor ki kanser yapıcıları da çocuklarımıza geçiriyoruz . Ki bir ailede herkes bir arada olduğuna göre yediğinden içtiğinden sigara dumanından alışkanlıklarından etkilendiğine göre aynı hastalığa yakalanması kaçınılmazdır.
Aile yaşamındaki bireylerin hepsi aşağı yukarı aynı gıdayı yiyor evde pişen yemek her neyse o yeniyor, sigara & alkol gibi zararlı alışkanlıktan aile bireyleri doğrudan veya psikolojik olarak etkiliyorsa alkol ve sigara kullanan ebeveynlerin çocuklarının da bu alışkanlıklarının olması ihtimali yüksektir. Bunda hem fikiriz . Aile yaşamının ve aile yaşamındaki yanlış beslenme ve zararlı alışkanlıkların kanser üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için bir örnek vereceğim.
Önemli bir araştırmada kanser olan aileler tarafından evlatlık edinilen çocukların da kanser olduğudur. Evlat edinilen çocuk da ailenin diğer çocukları kadar kanser eğilimine sahip olduğu görülmüş. Oysa ki evlatlık çocuk başka bir genden gelmektedir. Aralarında herhangi bir akrabalık bağı olmayan çocuk nasıl olur da yetişkin olunca aynı kansere yakalanır!!!
İşte burdan şunu anlıyoruz .
Bir ailedeki beslenme şekli(hazır gıda, fast food), alışkanlıklar (sigara ,alkol), davranışlar(hareketsiz yaşam ), inanışlar, algılar kanser yapıcı etkenler(kanserojenler) kanser olma olasılığımızı artırır GENlerimiz DEĞİL