Kaman cevizinde son 30yılın en büyük don zararı oluştu.
Bu ay yaşanan ve geceleri sıfırın altında 9-10 derecelere kadar düşen sıcaklıklar coğrafi işaret belgeli Kaman cevizinde yüzde 100’e yakın don zararı oluşturdu.
Son 30 yılın zirai don olayı ile karşı karşıya olduklarını belirten üreticiler nasıl ürün alacakları konusunda kara kara düşünürken bu sene ağız tadıyla bir ceviz yenmeyeceğini ifade ediyorlar.
Ceviz bahçelerinde oluşan zararlar, gün geçtikçe daha da belirgin olmaya başladı. Adeta yanmış, kurumuş gibi görünen tomurcuklarla karşılaşan üreticiler, devletin üreticilere yardımcı olmasını talep ediyor.
Bölgede etkili olan zirai don Kaman cevizinin yanı sıra bölgede üretilen elma, şeker pancarı, üzüm, kayısı, badem gibi sert çekirdekli diğer meyvelerin ağaçlarını da vurdu.
Kaman’da bir üretici bu sene ceviz hasadın olamayabileceğini ifade ederek, “Kaman bölgemiz başta olmak üzere kayıp olarak Kırşehir genelinde yaşanan don olayından dolayı tüm meyve bahçelerimiz zarar gördü, bu sene ceviz olmayacaktır. Son 25-30 yılın Nisan ayındaki en soğukları yaşadık. Kırşehir'imizde eksi 10, eksi 14'leri gördü. Bu derecede ki soğuk, bütün meyve ağaçlarımızı zarar verdi. Bu zararın telafisi en az 2 yılı bulacaktır. Şuanda yapraktaki gözeler zarar gördü, bundan dolayı gelecek yıl da rekolte de ürün kayıplara yaşanacaktır.” dedi.
Kaman Cevizi Üreticileri Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen de Kaman’da 50 bin dönüme yakın ceviz bahçesi olduğunu belirterek, “30 senedir ben bu işle uğraşıyorum, böyle bir don görmedim. Ceviz ağacının meyve gözlerini kestiğiniz zaman, o gözlerin içi simsiyah olmuş. Bu de bu ağaçla meyve yok demektir. Daldaki çiçekler dondu, tüm meyve gözleri gitti. Bu sene bu ağaçtan ürün alamayacağız. Seneye de bu ağacın ne olacağı belli değil. Ben bu güne kadar böyle bir şey görmedim, şaşkınlık içindeyim.” sözlerini kullandı.