Üniversite atıkların kontrol altına alınması ve gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre bırakılması hedefiyle, sıfır atık çalışmaları doğrultusunda bitkisel atık yağları geri dönüşüme kazandırıyor. Bu kapsamda Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı bünyesinde oluşan atık bitkisel yağlar, lisanslı geri dönüşüm firmasına teslim edilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemine (MOTAT) veri girişi ile gerçekleştiriliyor. Veri takvimi içindeki bir yıllık dönemde SKS Başkanlığı bünyesinde oluşan bin 975 kg atık bitkisel yağ lisanslı geri kazanım firmasına teslim edildi.
Atık yağların toplama işlemini gerçekleştiren Lisanslı geri dönüşüm firması tarafından üniversiteye bitkisel atık yağ toplama ünitesi tahsis edildi. Bu ünite ile üniversitenin personel ve öğrencilerinin evlerinde oluşan ve tehlikeli atık sınıfında yer alan atık bitkisel yağlarını da doğaya zarar vermeden geri dönüşüme kazandırmak amaçlanıyor. Üniversitenin yemekhaneler ve sosyal tesisler alanına yerleştirilecek olan atık yağ toplama üniteleri, pet şişe içerisinde biriktirilen bitkisel atık yağların burada toplanmasını sağlayacak ve lisanslı geri kazanım firmasına makbuz karşılığı teslimi yapılacak.
Bir litre yağın lavaboya dökülmesi durumunda bir milyon litre su kirleniyor. Bu kirliliğin önlenmesi için toplanacak atık yağların geri dönüşüme kazandırılması ülkemiz ve dünyamız açısından çok büyük önem arz ediyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi de çevre ve doğaya karşı duyarlı bireyler yetişmesi ve öğrencilerin sosyal sorumluluk bilincine sahip olmaları adına bu tür çalışmalara destek vermeye devam ediyor.