Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ), 2015 yılında başlattığı kalite çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Kaliteyi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından belirlenen ölçütler doğrultusunda stratejik öncelik olarak benimseyen KAEÜ, 2021 yılında YÖKAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda beş yıl süreyle tam akreditasyon alma başarısını gösterdi. Şimdi ise üniversite, Ara Değerlendirme sürecine hazırlanıyor.

C8Zctv8C

KAEÜ Kalite Yönetim Koordinatörlüğü öncülüğünde yürütülen hazırlık süreci, tüm birimlerin katılımı ile devam ediyor. Ara değerlendirme, daha önce Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) sürecinden geçen üniversiteler için yapılmakta. KAP raporunda belirtilen bulgular doğrultusunda, kurumun güçlü yönlerinin sürdürülebilirliği ve iyileştirmeye açık alanların geliştirilmesi amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütüldü.

Son iki yılda düzenli olarak yürütülen iç değerlendirme çalışmaları kapsamında tüm birimler değerlendirilerek süreç performansları, faaliyet planları, risk yönetimi, iyileştirme planları ve paydaş ilişkileri gözden geçirildi. Üniversite genelinde pek çok iyileştirme planlandı ve gerçekleştirildi. Bu süreçte, farklı düzeylerde paydaş toplantıları yapılarak, 2023 yılında geniş katılımlı bir YÖN çalıştayı gerçekleştirildi. KAEÜ, paydaş ilişkilerini güçlendirmek amacıyla üniversite danışma kurullarını hayata geçirdi ve artık tüm akademik birimlerin bir danışma kurulu bulunmakta.

D S C 5401

Milli Eğitim Vakfı'nın yeni başkanı Salih Çelik oldu Milli Eğitim Vakfı'nın yeni başkanı Salih Çelik oldu

Ahilik kültüründen ilham alan KAEÜ’de yerleşik hale gelen kalite çalışmaları, Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PUKÖ) döngüsü esasına göre yürütülüyor. KAEÜ tarafından özgün olarak geliştirilen Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) 2019 yılında hayata geçirildi ve fikri ve sınai hakları KAEÜ’ye ait olan BKYS, artık bir marka haline geldi. 2022 yılında ticarileşen BKYS, şu anda dokuz farklı üniversite ve ÖSYM tarafından kullanılmakta. KAEÜ Yazılım Ofisi tarafından geliştirilen BKYS'nin 2.0 versiyonu ile kalite yönetim sistemlerinin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.

98Btdmvb

"Ahiliğin İzinde Mükemmelliğe Yolculuk" parolasıyla çalışan KAEÜ, kalite yönetimi alanında ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılar elde etti. BKYS yazılımı, KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in koordinatörlüğünde 2022 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kamu kategorisinde verimlilik ödülüne layık görüldü. EFQM modelini benimseyen KAEÜ, 2023 yılında Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından üstün performansta yetkinlik aşamasında beş yıldızla ödüllendirildi. Ayrıca, 2024 yılında Kalder Ankara Şubesi tarafından İlham Veren Kamu Yönetimleri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, kalite yönetiminde istikrarlı adımlar atmaya ve Türk yükseköğretiminde öncü rol oynamaya devam ediyor. KAEÜ, kalite yönetiminde sürekli gelişim hedefleri doğrultusunda 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve 22000 Gıda Güvenliği kalite belgelendirme çalışmalarına da devam ediyor. Kalite Yönetim Koordinatörlüğü tarafından yürütülen bu çalışmalar, KAEÜ’nün kalitede sürdürülebilirlik anlamındaki kararlılığını ve yetkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Tüm paydaşları ile birlikte Ara Değerlendirme sürecine hazırlanan KAEÜ, bu süreci gelecekteki başarılarının teminatı olarak görüyor.

Editör: TUĞBA GÜL