Üniversite adayları ve ikinci üniversite okumak isteyen Kırşehirli vatandaşlar, bu haber sizin için. YÖK Başkanı Erol Özvar, ikinci öğretim programlarına ilişkin şok edici kararı açıkladı. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programları tamamen kapatıldı ve bazı programlarda kontenjanlar ciddi oranda azaltıldı. İşte detaylar!
YÖK Başkanı Özvar, “Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur,” diyerek önemli bir karara imza attı. Önümüzdeki dönemden itibaren, tüm devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmayacak. Özvar, “Programlar dönüştürülürken devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam kontenjan korundu. Kapatılan programların kontenjanları, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanımlanarak yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamı muhafaza edildi. Sonuç olarak, geçen yıla göre toplam kontenjan sayısında herhangi bir düşüş olmadı. Vakıf üniversitelerinde de, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlar oluşturulacak,” dedi.
YÖK Başkanı, bazı programlarda kontenjanların azaltılacağını belirterek, “Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken, diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimler gibi bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini artırmak amacıyla, piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda yeni düzenlemeler yapıldı,” şeklinde konuştu.
İkinci üniversiteye kayıt için yeni yaş sınırı!
Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini açıkladı. “Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere, ülkemizin istihdam dengesini gözeterek bu kararları alıyoruz,” dedi. Geçen yıl, 1.308 ikinci öğretim programına 80 bin öğrenci yerleşmişti. Ancak bu yıl, köklü değişikliklerle birlikte üniversite adayları ve ikinci üniversite düşünenler için yepyeni bir dönem başlıyor.
Kırşehirli öğrenciler ve tüm üniversite adayları, bu büyük değişikliklere hazırlıklı olun!