Türkiye genelinde uzun süredir tartışma konusu olan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, nihayet TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kırşehirli vatandaşlar da bu önemli gelişmeyi yakından takip ediyor. Yeni düzenlemeler, sahipsiz hayvanların korunması ve yönetimi konusunda daha net tanımlar ve kurallar getirerek, çerçeveyi belirginleştiriyor.

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kanunda neleri feğiştiriyor?

Tanımlar ve kayıt sistemi 

"Sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık şekilde tanımlanacak. Ayrıca, bu hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale gelecek.

Hayvan bakımevleri

"Yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle, hayvan bakımevleri artık hayvanları sahiplendirilinceye kadar barındırıp rehabilite edecek yerler olarak tanımlanacak.

Yasal sorumluluk

Bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, onu sahiplenmek ve yasal sorumluluğunu almak anlamına gelecek. Bu, sahipsiz hayvanların sahiplenilmesine yönelik insani ve vicdani sorumlulukları teşvik edecek.

Yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakımı, tedavisi ve sahiplendirilmesi konusunda gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapacak. Bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Tehlike arz eden hayvanlar ve ötenazi

İnsanın ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen veya tedavi edilemeyen hastalıklara sahip hayvanlar için ötenazi yapılabilecek. Bu işlemler veteriner hekim tarafından gerçekleştirilecek.

İdari tedbirler 

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerin korunması ve bakımıyla ilgili idari tedbirler alabilecek. Bakımevi dışında hayvan bırakmak yasak kapsamına alınacak ve buna uymayanlar para cezasına çarptırılacak.

Mali destek ve teşvikler 

Hayvanların korunması ve rehabilitasyonu için yerel yönetimlere, hastanelere ve ameliyathanelere mali destek sağlanacak. Belediyeler, 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve sahipsiz hayvanlara bakım sağlamak için bütçelerinin belirli bir oranını ayırmak zorunda olacak.

Cezalar ve yaptırımlar 

Hayvanların bakımını ihmal eden veya onlara zarar veren kişilere yönelik yaptırımlar artırılacak. Sahipli hayvanını terk edenlere ve bakımevi dışında hayvan bırakanlara yüksek para cezaları verilecek.

Dijital kimliklendirme 

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Kanun uygulamaları 

Kırşehir’in Eski Valisi İbrahim Akın’ın yeni görev yeri Konya! Kırşehir’in Eski Valisi İbrahim Akın’ın yeni görev yeri Konya!

Yerel yönetimler ve diğer ilgili kurumlar, hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon ile sahiplendirme işlemlerini gerçekleştirmek zorunda olacak. Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye yetkililerine hapis cezası uygulanacak.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin yasalaşmasının ardından Meclis'in 1 Ekim'e kadar tatile girdiğini duyurdu.

Editör: BETÜL AKEREN