Türkiye'nin olimpiyat oyunları tarihindeki en başarılı branşı olan güreşte, milli güreşçilerin kazandığı madalyalar Kırşehirli güreşseverleri de gururlandırıyor. Şehrin dört bir yanındaki güreş tutkunları, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli sporcuların yeni zaferlerine tanıklık etmek için sabırsızlanıyor. Kırşehir'de, genç yaşlı demeden herkes, Türkiye'nin güreşteki başarı hikayesine katkı sağlayan sporcuları ilgiyle takip ediyor ve onları desteklemeye devam ediyor.

Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü o gençleri ağırlıyor Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü o gençleri ağırlıyor

Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde güreş branşında kazandığı madalyalarla adeta tarih yazdı. Milli güreşçiler, Türkiye'nin oyunlar tarihinde kazandığı 104 madalyanın 66'sını elde ederek, ülkenin "madalya deposu" oldu. Türkiye'nin olimpiyatlardaki 41 altın, 27 gümüş ve 36 bronz madalyasının 29 altın, 18 gümüş ve 19 bronzunu güreşçiler kazandı. Türkiye'nin oyunlardaki ilk madalyaları Berlin 1936 Olimpiyatları'nda Yaşar Erkan ve Ahmet Kireççi tarafından kazanıldı. Yaşar Erkan, Türkiye'ye ilk altın madalyayı getirirken, Ahmet Kireççi de bronz madalya alarak tarihe geçti.

Olimpiyatlarda Mustafa Dağıstanlı, Mithat Bayrak ve Hamza Yerlikaya gibi milli güreşçiler, ikişer kez altın madalya kazanarak çifte şampiyonluk sevinci yaşadılar. Hamit Kaplan ve Rıza Kayaalp ise üçer olimpiyat madalyası kazanan güreşçiler olarak öne çıktı. Yasemin Adar Yiğit, Tokyo 2020'de üçüncü olarak olimpiyatlarda madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi unvanını aldı. Paris 2024'te ise Türkiye'nin en önemli madalya umutları arasında Yasemin, Rıza ve Rio 2016 şampiyonu Taha Akgül bulunuyor. Milli güreşçiler, oyunlar tarihinde en fazla madalyayı Londra 1948'de 6 altın, 4 gümüş ve 1 bronz olmak üzere 11 madalya ile kazandı. En fazla altın madalya ise Roma 1960'da 7 altın olarak elde edildi.

Kırşehirli güreş tutkunları, milli güreşçilerin olimpiyatlardaki başarılarını heyecanla takip ederken, Paris 2024'te yeni zaferlerin gelmesini umut ediyor.

Editör: BETÜL AKEREN