Üstadı övmek haddim değil elbette. Gelelim Eşrefoğlu Rumi eserine. Tasavvufun büyükleri ilk eseridir. Bir edebiyatçı olarak öğrenci maalesef Eşrefoğlu Rumi'yi edebiyat kitaplarında yeteri kadar görmezken olmazsa ki Ahmet Hocamız unutmamış. Tozlu raflardan alınıp incelenen daha sonra kaleme alınan esere gelelim.
Eşrefoğlu Rumi soyu Hz.Ali'ye dayanan,Bursa İznikte yaşamış, Hac-ı Bayram-ı Veli'ye mürid olmuş ve kızı Hayrunnisa hatunla evlenmiş daha sonra ilme devam etmek için Gavs-ı Azam Abdülkadir Geylani (ks )hazretlerinin göbekten Şeyhin torunu Hüseyin Hamavi'den ders almıştır. Hiç mürid yetiştirmemiş, derviş olduğu anlaşılınca ortadan kaybolmuş, ona daim övgülerden kaçmış bir isim Eşrefoğlu Rumi.
Sultan Fatih'in değerli annesi Hüma Sultan'ın dili kangren olmuştu. Fatih askerleri Eşrefoğlu Rumi'ye göndermiş ancak iki kez geri gönderilmişti. Sebep "İlahi emir yok." Üçüncüde ise Rumi askerleri ayakta karşılamış daha onların ağzını açmadan "Buyurun bakarken." dedi. Heybesinden çıkan şekeri Valide Sultana göndermiş, Valide Sultan bu şekeri ağzında eriyene kadar bekletmiş ve dili iyileşmiş, konuşmaya başladı.
Kerameti bol olan bu dervişin edebiyat kitaplarımızda sadece eserleri olan Müzekkin-i Nüfus ve Divan'ının adlarının verilip dört beş cümleyle eklenmesine rağmen Ahmet Şimşirgil Hocamız Eşrefoğlu Rumi eserinde şiir ve yazılarından örnekler vererek açıklamış ve bize muhteşem bir eser sunmuştur. Ucundan yolun tasavvufa deyince bu eserin gönlünüze dokunacağına emin olabilirsiniz. Ahmet Şimşirgil hocaya hürmet, muhabbet ve şükranlarımla...
KULLUĞA BEL BAĞLADIM
Kulluğa bel bağlım sultânı gözler gözlerim
Derdine düş olmuşum dermanı gözler gözlerim
Baktığım ol istediğim olr ol
Evvel oldur âhir oldur onu gözler gözlerim
Mustafâ'nın yoluna ben cânı eylerim
Aşkıla uzakta yola meydânı gözler gözlerim
Âlîne ashâbına var benim ikararımız
Ebubekir,Ömer,Osman,Âli gözler gözlerim
Eşrefoğlu Rumi'nin bu sözleri kimler velî
Daima îmânıla Kur'ân'ı gözler gözlerim.
EŞREFOĞLU RUMİ