Kırşehir'de dut hasatlarının başlamasıyla birlikte, yerel halk dut pestili yapma geleneğini sürdürüyor. Dut pestili, özellikle yaz aylarında dut meyvesinin bolca bulunduğu dönemlerde yapılan, lezzeti ve besleyici değeri yüksek bir tatlıdır. Dut pestili, olgunlaşmış dutların özenle işlenmesi sonucu elde edilen ince ve tatlı bir yiyecektir. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan dut pestili, doğal tatlılık ve besin değerini koruyarak uzun süre saklanabilir. Dut pestili, özellikle Kırşehir ve çevresinde popüler olan, atıştırmalık olarak tüketilebilen ya da çeşitli tatlıların yapımında kullanılabilen bir üründür.

Başkan Demirci ve Başkan Eğri'den Gazi Meclis'e ziyaret Başkan Demirci ve Başkan Eğri'den Gazi Meclis'e ziyaret

Thumb 37D54Af5C9477461F934Feca95F9Cba41

Olgun ve taze dutlar, titizlikle toplanır. Toplanan dutlar, temiz suyla yıkanarak yabancı maddelerden arındırılır. Temizlenen dutlar büyük bir kazanda kaynatılır. Dutların iyice yumuşaması ve suyunu bırakması sağlanır. Bu aşamada, dutların şekeri de yoğunlaşarak kıvamlı bir hale gelir. Kaynatılan dutlar, ince bir tülbent veya süzgeç yardımıyla süzülür. Süzülen dut suyu, çekirdek ve kabuklarından ayrılır. Elde edilen dut suyu püre haline getirilir. Dut püresi, tekrar bir kazana alınarak kaynatılır. Kıvam alması için az miktarda nişasta eklenir ve karışım sürekli karıştırılarak pişirilir. Karışım, pelte kıvamına gelene kadar kaynatılır.

Hazırlanan dut karışımı, ince bir tabaka halinde temiz ve düz yüzeylere serilir. Güneş altında kurutularak pestil haline gelmesi beklenir. Kurutma işlemi genellikle birkaç gün sürer. Kuruyan pestil, istenilen boyutlarda kesilerek saklanır. Dut pestili, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilerek uzun süre tazeliğini korur. Dut pestili, doğal şeker içeriği sayesinde enerji verirken, yüksek lif oranı ile sindirimi düzenler. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından zengin olan dut pestili, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu lezzet, doğal ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkmaktadır.

Editör: BETÜL AKEREN