GÜNDEM

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

21 Mart, Dünya genelinde Down Sendromu farkındalık günü olarak kutlanmaktadır. Nedeni ise down sendromlu kişilerin ve o kişilerin ailelerini bir nebze de olsa anlayabilmek. Kırşehir de ise Adalet ve Kalkınma Partisi Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Gülşen, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz da Down Sendromu Farkındalık Gününe dikkat çekmek için birer mesaj yayınladı.

Milletvekili Necmettin Erkan, 
“Down sendromu, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. 
Enerjileri, sevgileri ve eğlenceleriyle topluma güzellikler katan down sendromlu kardeşlerimizin her zaman yanlarında ve destekçisiyiz…” ifadelerini kullandı.
Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Gülşen, “ Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlu olsun.” Mesajını paylaştı. 

Kırşehir TSO Başkanı Mustafa Yılmaz ise ,
“Gününüz kutlu olsun özel insanlar! Gerçek dostlar kromozom saymaz. Çünkü down sendromu 1 eksiklik değil, +1 fazlalıktır. Down sendromu bir hastalık değildir.” İfadelerine yer verdi. 

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart 2011 tarihinde ilan edilmiştir. Bu özel günün amacı, toplumu bilinçlendirmek ve Down sendromlu bireylerin haklarını savunmak için farkındalık oluşturmaktır. Down sendromu, tüm ırk, cinsiyet ve sosyoekonomik kökenlerden insanları etkileyebilen, insanlık tarihi boyunca meydana gelmiş doğal bir durumdur.


Down Sendromu nedir?
Down sendromu, bir kişinin 21. kromozom çiftinde ekstra bir kromozomun bulunması durumudur. Normalde her insan hücresi 23 çift kromozom içerir, ancak Down sendromlu bireylerde 21. çiftte üç adet kromozom bulunur (trizomi 21 olarak da bilinir). Bu ekstra kromozom, bireylerin fiziksel özelliklerini ve bilişsel gelişimini etkileyebilir.
Down sendromu, genetik bir durum olup, çeşitli derecelerde zeka geriliği ve öğrenme güçlüğü ile karakterize edilir. Bireylerde ayrıca belirli fiziksel özellikler ve sağlık sorunları da görülebilir. Bunlar arasında yuvarlak yüz, düzleşmiş burun köprüsü, kısa boy, geniş, kısa eller ve parmaklar, tek bir el kıvrımı (tek avuç içi çizgisi) ve bazen kalp kusurları ve işitme sorunları bulunur.
Down sendromu tanısı genellikle doğum öncesi testler veya doğumdan sonra yapılan fiziksel muayene ve genetik testlerle konulabilir. Down sendromu herkesi etkileyebilir ve herhangi bir kültür, sosyoekonomik statü veya etnik kökene özgü değildir. Down sendromlu bireyler de dahil olmak üzere herkes, topluma katkıda bulunabilir ve kaliteli bir yaşam sürdürebilir. Toplumsal farkındalık ve destek, bu bireylerin ve ailelerinin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmelerine de yardımcı olacaktır.