Diyetisyen Büşra Nur Ceylan, sahibi olduğu Dünya Klinik ve Fitness Center’da, Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenilmesi gerektiği ve tatlı tüketiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
“Bu sene maalesef Ramazan ayı herkes için çok zor geçti. Hem kış ayına denk gelmesi hem de mevsim geçişlerinden kaynaklı olarak, birçok kişide aşırı şişkinlik, ödem, yorgunluk, tatlı isteği ve vücutta yağ birikimi gibi problemler ortaya çıktıığını belirtti ".Ceylan, bayram döneminde ani ve dengesiz beslenmenin, vücutta istenmeyen etkilere yol açabileceğine dikkat çekti.
"Tatlı İsteği Artıyor, Şeker Dengesi Bozuluyor"
Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin, bayramda aniden yemek düzenine geçmesiyle birlikte vücudun ani tepkiler verebildiğini belirten Diyetisyen Ceylan, şunları söyledi:
“Oruçtan hemen sonra vücudumuz tatlıya yöneliyor, şeker dengesi bozuluyor. Ülkemizde şeker hastalığının ve insülin direncinin en çok arttığı dönemlerin başında Ramazan Bayramı geliyor. Rafine şekere aşırı yüklenmek, sadece kan değerlerini değil, metabolizma hızını da olumsuz etkiliyor.”
“Porsiyon Kontrolüne Dikkat Edin”
Bayramda misafirliklerin vazgeçilmezi olan ikramlara karşı porsiyon kontrolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Ceylan, “Bir misafirlikte önünüze üç çeşit tatlı gelirse, tamamını değil, sadece bir tanesinin yarısını tadımlık tüketmeniz yeterlidir. Aynı şekilde, poğaça, börek gibi karbonhidrat gruplarından da sadece bir tanesini tercih etmelisiniz. Hepsini birden tüketmek, kilo alımını ve kan şekeri bozulmasını beraberinde getirir” dedi.
“Asitli ve Şekerli İçecekler Yerine Sağlıklı Alternatifler”
Bayramlarda yoğun şekilde tüketilen gazlı ve şekerli içeceklerin yerine; ayran, şekersiz şerbet, maden suyu, bitki çayı ve sade kahve gibi daha sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesini öneren Diyetisyen Büşra Nur Ceylan, tatlı tüketiminin hemen ardından en az 1 litre su içilmesi gerektiğini belirtti.
“Hareket Edin, Yürüyüşü İhmal Etmeyin”
Bayram boyunca misafirlikler arasında araba yerine yürüyerek ulaşımı tercih etmenin önemine değinen Ceylan, “Günlük 2,5 – 3 litre su içilmeli. Ayrıca eve dönüldüğünde 10-15 dakikalık basit egzersizlerle metabolizmayı desteklemek çok faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.
“Bayramdan Sonra Dengeyi Tekrar Kurun”
Ramazan Bayramı sonrasında beslenmeye kaldığınız yerden devam etmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Ceylan, şu tavsiyelerde bulundu:
“Bol lifli ve doğal gıdalarla öğünler düzenlenmeli. Bayram öncesi hafif bir kahvaltı ya da akşam yemeği yapılabilir. Özellikle Akdeniz tipi beslenme yerine, kontrollü 6 öğünlük bir sistemle metabolizmayı rahatlatmak mümkün. Şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durup vücut dengemizi yeniden kurmalıyız.”