GÜNDEM

Diyanet'ten "Hadsizlik" eleştirisine tepki

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cuma hutbesi eleştirilerine sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, hutbenin Kur'an ve hadislere dayandığı vurgulandı.

Kırşehir'de, vatandaşların yakından takip ettiği önemli bir olayda, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan basın açıklaması geniş yankı uyandırdı. Geçtiğimiz Cuma günü okunan hutbe hakkında yapılan eleştirilere sert yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığının paylaşımı, Kırşehir İl Müftülüğü aracılığıyla konuya ilişkin detayları Kırşehirli vatandaşlarla paylaşıldı. Bu gelişmeler, şehirdeki gündemi derinden etkileyerek dikkatleri üzerine çekti.

Diyanet İşleri, geçtiğimiz Cuma günü okunan hutbe hakkında yapılan eleştirilere sert bir yanıt verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı, bir siyasi partinin genel başkan yardımcısının yaptığı açıklamalara ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Söz konusu parti sözcüsü, 19 Temmuz 2024 tarihindeki hutbe ile ilgili şu talihsiz ve üzüntü verici sözleri sarf etmiştir; 'Değerli basın mensupları, bir Diyanet İşleri Başkanı var ki akıllara zarar! Adam kendini resmen Şeyh'ül-İslam sanıyor. Geçtiğimiz Cuma günü Düzce Akçakoca Merkez Camiinde okuduğu Cuma hutbesinde, 'Kadınların yüz, el ve ayakları hariç örtünmesi gerektiğini, kadınların gençlerin erken yaşta evlenmesi gerektiğine' dair bir şeyler saçmalamış. Diyanetin sınırsız bütçesiyle, saltanat süren bu hadsiz adam, Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 'Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti' olduğunu unutmuşa benziyor. Unuttuysan hatırlatalım Ali Erbaş! İnsanların giyimine, yaşam tarzına, kaç yaşında evleneceklerine, telkin ve tavsiye yoluyla dahi karışamazsın! Haddini bil. Burası Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti! Türkiye'de kadınlar kaç yaşında evleneceklerine kendileri karar verebilirler. Türkiye'de kadınlar, siz istiyorsunuz diye dört duvarın arasına sıkışıp kalmazlar.'

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cuma hutbesinin içeriğinin Kur'an-ı Kerim'in Ahzab Suresi 59 ve Nur Suresi 30-31 ayetlerine ve Peygamber Efendimizin hadislerine dayandığını belirterek, bu ifadelerin asırlardır bilinen ve ilmihal kitaplarında yer alan gerçekler olduğunu vurguladı. Ayrıca, Diyanet'in anayasal görevi olan toplumu din konusunda aydınlatmanın altı çizilerek, hutbelerde verilen mesajların insanları huzura davet eden, güzel ahlakı öğreten mesajlar olduğu belirtildi.

Açıklamada, evlilik çağındaki gençlerin aile kurmasının Kur'an'da birçok ayet ve hadislerle teşvik edildiği, aile kurmanın kolaylaştırılması gerektiği, gençlere bu konuda yardımcı olmanın tüm Müslümanların görevi olduğu belirtildi. Diyanet İşleri Başkanı'nın hutbesinde, evliliğin fazileti ve sorumluluğundan bahsederek, gençlerin aile kurmasını tavsiye ettiği, evliliklerin geciktirilmesinin olumsuzluklarına dikkat çektiği ifade edildi. Son olarak, basın açıklamasında, Cuma hutbesinin "saçmalık" ve "hadsizlik" gibi ifadelerle değerlendirilmesinin, hutbeleri ibadet bilinciyle dinleyen vatandaşları ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mensuplarını derinden yaraladığı belirtildi. Bu gelişmelerin ardından Kırşehir İl Müftülüğü de konuyla ilgili basın açıklamasını Kırşehirli vatandaşlarla paylaşarak detayları gözler önüne serdi. Kırşehir halkı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarını yakından takip ediyor.