EĞİTİM

Çocuklarınızın geleceği için tatilde dijital detoks zamanı!

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, çocukların yaz tatilinde dijital bağımlılıktan uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, teknoloji bağımlılığının çocuk ve gençlerde internet bağımlılığı olarak en yaygın ve başat araç olduğunu belirtti. Tatil döneminin çocukların teknolojik cihazları sınırsızca kullanabilecekleri anlamına gelmediğini vurgulayan Dinç, bu sürecin sokakta oynayarak, sosyalleşerek ve fiziksel aktivitelerde bulunarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kırşehirli öğrenciler ve velilere de bu konuda önemli uyarılarda bulunan Dinç, çocukların yaz tatilini verimli ve sağlıklı bir şekilde geçirmeleri için ebeveynlerin bilinçli olmalarını tavsiye etti.

Teknoloji ve dijital kaynakların tatil döneminde nasıl kullanılacağı konusunda ebeveynlere önerilerde bulunan Dinç, çocukların ekranla geçirdikleri saatlere sınırlamalar koymanın önemine değindi. "Ebeveyn kontrolü ve sınırlaması birçok bağımlılıkta işe yarar sonuçlar veriyor ya da bağımlılığın çığrından çıkmasını engelliyor. Çocuğunuz ekranla vakit geçirmek istiyorsa izin verebilirsiniz lakin sizin belirlediğiniz bir süre ve aralıklarla bunu yapabilir." dedi. Dinç, tatilde teknolojik aletlerle verimli iletişimi desteklediklerini ama gerçek hayattan kopmadan, sorumlulukları bir kenara bırakmadan, gerçek hayatta öğrenilecekleri ihmal etmeden teknoloji kullanımını önemsediklerini belirtti. Kırşehirli öğrencilerin tatilde gerçek hayatla bağlarını koparmamaları gerektiğini vurgulayan Dinç, sokakta oynayarak, ihtiyaç duydukları şeylere çevrelerinde çözüm üretmelerinin sosyal ve bilişsel gelişimlerine muhteşem katkılar sağlayacağını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, uzun eğitim-öğretim döneminin sona ermesiyle birlikte başlayan tatil döneminde anne ve babaların en çok endişelendikleri konulardan birinin çocukların tabletler ve diğer teknolojik cihazları ne kadar süreyle kullanacakları olduğunu söyledi. Yıldırım, tatil döneminde Kırşehirli çocukların düzenli aktivitelerle vakit geçirmelerinin sağlıklı bir yaşam için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Yıldırım, çocukların yaz tatilini sadece teknolojik aletlere bağımlı şekilde geçirmelerini önlemek adına basketbol, voleybol, yüzme ve tenis gibi spor aktivitelerini önerdi. Her çocuğun aynı aktivitelerden zevk almayabileceğini belirten Yıldırım, ebeveynlerin gözlemci ve araştırmacı olmaları gerektiğini vurguladı. Çocuğun mizacına ve ilgi alanlarına uygun aktivitelerin belirlenmesinin önemine dikkat çekti.

Yıldırım, tatil döneminden okula dönüşü kolaylaştırmak için tatilin bitimine yakın son iki hafta içinde günlük rutinlere, uyku saatlerine, beslenmeye ve ders çalışma düzenine geri dönmeye yönelik bir hazırlık yapılmasını önerdi.