EĞİTİM

Çiçekdağı’nda gelecek nesillere sağlıklı tohum mirası

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde, Çiçekdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çiçekdağı Şehit Öğretmen Bayram Tekin Ortaokulu iş birliğiyle sürdürülebilir tarıma katkı sağlamak amacıyla "Ata Tohumu Projesi" hayata geçiriliyor.

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde, Çiçekdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çiçekdağı Şehit Öğretmen Bayram Tekin Ortaokulu iş birliğiyle sürdürülebilir tarıma katkı sağlamak amacıyla "Ata Tohumu Projesi" hayata geçiriliyor. Proje, ata tohumlarının korunarak çoğaltılması ve bu üretimin gelecek nesillere aktarılması hedefiyle yürütülmektedir.

Çiçekdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Sağlam, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ata Tohumlarını çoğaltıyoruz” sloganıyla başlattıkları bu girişimin, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı. Müdür Sağlam, “Tarım, artan dünya nüfusu ve ülkeler arası rekabette önemini korurken, yaşanan savaşlarda gıda güvenliğinin ne kadar önemli bir mesele olduğunu görüyoruz. Bu proje ile, insan sağlığına zararlı olabilecek genetiği değiştirilmiş tarım kaynaklarına olan ihtiyacı sıfıra indirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Proje kapsamında sadece yönetim verimliliği değil, aynı zamanda bir toplum oluşturmayı da teşvik ediyordu. Sağlam, Türkiye'nin, Avrupa'nın en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip ülkelerden birisine dikkat ederek, “Ülkemiz, Avrupa’nın endemik bitki çeşitliliğinde en büyük paya sahip ve dört mevsimin yaşandığı bir coğrafyada bulunuyor. Bu zenginliği korumak için ata tohumlarına sahip çıkmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

1 Ekim 2024 - 1 Haziran 2025 tarihleri ​​arasında kayıtlı olan projeye devam edecek olan Kırşehir'de de bulunabileceğini belirten Sağlam, " Projemize dedelerden kalan sebze ve meyve tohumlarını vererek katkı sağlamak isteyen tüm vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz." diyerek destek amaçlı projeye katılmaya davet etti.

Proje hakkında daha fazla bilgi almak ve destek sağlamak isteyen vatandaşların Çiçekdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile irtibata geçmesi gerekmektedir.