GÜNDEM

Buğday ve arpa üretimi riskte

Tarımda kuraklık alarmı! Yağışların azalması üretimi tehdit ediyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe yaşanan doğal afetler ve alınması gereken önlemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlkbahar yağışlarının kritik eşik olduğunu vurgulayan Bayraktar, tarımsal kuraklık riskinin giderek arttığını belirtti. Bayraktar, şubat ayı sonunda meydana gelen don afetinin etkilerinin yeni yeni ortaya çıktığını ifade ederek, “Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması ve banka kredilerinin faizsiz olarak ertelenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na resmi yazılarımızı ilettik” dedi.

Bayraktar, tarımsal üretime en büyük zarar veren doğal afetin kuraklık olduğunu vurgulayarak, ülkenin 2008, 2014 ve 2021 yıllarında ciddi kuraklıklarla karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Doğal afetlerin sayısındaki artışa dikkat çeken Bayraktar, 2011’de 324 olan doğal afet sayısının, 2024 itibarıyla dört katına çıkarak 1257’ye ulaştığını belirtti. 2024-2025 tarımsal üretim sezonunun başında olunmasına rağmen yağışların yetersiz kaldığını söyleyen Bayraktar, ocak ayı yağışlarının mevsim normallerine göre yüzde 62, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 69 azaldığını ifade etti. 2025 yılı ocak ayında son 24 yılın en düşük yağışı kaydedildi.

Bölgelere göre yağış azalmaları ise şöyle:

Güneydoğu Anadolu Bölgesi: %94

Doğu Anadolu Bölgesi: %88

Akdeniz Bölgesi: %76

İç Anadolu Bölgesi: %70

Karadeniz Bölgesi: %36

Ege Bölgesi: %32

Marmara Bölgesi: %20

Tarım yılının başladığı 1 Ekim 2024’ten 29 Ocak 2025’e kadar olan süreçte yağışlar normaline göre yüzde 28, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 40 azaldı. Bayraktar, sıcaklık artışının da tarımsal kuraklık riskini artırdığını ifade ederek, “Ocak ayı sıcaklık ortalaması 2,9 santigrat derece olması gerekirken, 2025 yılı ocak ayında bu ortalama 5,5 santigrat dereceye çıktı” dedi.

İç Anadolu Bölgesi’nde yaşanan yağış azalmaları, Kırşehir’deki tarımsal üretimi de ciddi şekilde etkiliyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamalarına göre, 2025 yılı ocak ayında Türkiye genelinde yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 62, geçen yıla göre ise yüzde 69 oranında düştü. İç Anadolu Bölgesi’nde bu azalma yüzde 70’e kadar ulaştı.

Kırşehir’in de içinde bulunduğu İç Anadolu Bölgesi, buğday, arpa ve baklagil üretimi açısından önemli bir yere sahip olmasına karşın yağışların beklenen seviyenin altında kalması, ekili alanlarda verim düşüklüğü riskini artırıyor. Bölgedeki çiftçilerin, toprak neminin azalması ve yağışa bağlı tarım yapan üreticilerin büyük zorluklarla karşı karşıya kalması ihtimalini gün yüzüne getiriyor. Yağış miktarındaki bu düşüş, su kaynaklarını da olumsuz etkiliyor. Kırşehir’de sulama amaçlı kullanılan baraj ve göletlerde su seviyelerinin azalması da çiftçilik ile uğraşan vatandaşları olumsuz etkileyecektir.

(HABER MERKEZİ)