İlkbahar aylarında ağaçların çiçek açması, polen, kirli hava gibi olumsuz eletmenler astım hastalarını zor durumda bırakabiliyor.
Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Uzm. Dr. Kağan Tur, Dünya Astım Günü kapsamında düzenlediği basın açıklamasında, bu olumsuz etkenlere dikkat çekti. Dr. Tur, astım hastalarını ve ailelerini bilinçlendirmek amacıyla önerilerde bulundu.
Uzm. Dr. Kağan Tur yaptığı basın açıklamasında;
“Astım, solunum yollarını etkileyen kronik bir hastalıktır. Astım çeşitleri, çeşitli tetikleyicilere maruz kaldıklarında, solunum yollarında daralma, şişme ve aşırı mutlu yaşarlar. Bu durum nefes almayı zorlaştırır. Öksürük, hırıltı, göğüste sıkışmaya neden olabilir. Astımın kesin sebebini bilmemekle birlikte genetik faktörler çevresel etkenler hastalığın gelişiminde rol oynayabilir. Ev tozu akarları, polenler, küf, hava kirliliği, soğuk hava, sigara dumanı ve bazı ilaçlar astım ataklarını tetikleyebilir. Astım tedavisinde en önemli adım tetikleyicilerin belirlenmesi ve bunlardan kaçınmaktır. Düzenli ilaç kullanımı astım semptomlarını kontrol altında almada büyük önem taşır. Genellikle iki tür ilaç kullanılır. Koruyucu ilaçlar ve solunum yollarındaki iltihabı azaltmak. Astım hastalıklarını önleyen ilaçlar rahatlatıcı ilaçlar ise astım hastalıkları sırasında solunum yolunu gevşeterek nefes alma işleminin kolaylaştırıcı etkisini oluşturur. Astım hastaları doktorlarla da yakın işbirliği içinde olmalı ve tedavi planlarına uyması gerekmektedir. Düzenli kontroller semptomların takibi ve gerektiğini tedavisinin ayarlanması, düzenlenmesi önem taşır. Astımla yaşamak zor olabilir ancak doğru tedavi ve önlemlerle birçok hasta normal ve aktif bir yaşam sürdürebilir. Astım hastalarının hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmaları tetikleyicilerden etkileneceği etkenlerden kaçınmaları ve ilaçları düzenli kullanması önemli. Aslında farkındalığını artırmak ve hastalara desteklemek için hep birlikte çalışmamız gerekmektedir. Astımı olan hastaların hastalıklarını yürüterek sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeleri mümkündür.”
Ayrıca, Dünya Astım Günü'nün, astım hastalığı hakkında farkındalığı artırmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Dr. Tur, astım hastalığıyla mücadele eden bireylerin yaşam kalitesini artırmak için bilinçlenin çok önemli olduğunu ve bu kapsamda, hekimlerle iletişimde kalmak ve güncel tedavi yöntemlerini uygulamak gerekli olduğunu belirtti.
Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, astım hastalarına yönelik sağlık hizmetlerini en üst seviyede sunmaya devam ederken, düzenli kontrol ve bilinçli tedaviyle astımın yönetilebileceğini belirtti. Astım hastalarının, doktor tavsiyelerini dikkate alarak günlük yaşamlarını sürdürebileceği ve astım semptomlarını kontrol altına alabileceği ifade edildi.