EKONOMİ

19 KİT'in özelleştirilmesi konusuna Bakanlıktan cevap geldi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KİT'lerin özelleştirilmesiyle ilgili iddiaları reddetti işte detaylar!

Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan "19 kamu iktisadi teşebbüsünün (KİT) özelleştirileceği ve yabancı sermayeye satılacağı" iddiaları, Kırşehir'de büyük bir merak konusu oldu. Bu iddiaların doğruluğunu öğrenmek isteyen Kırşehirli vatandaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığından gelen açıklama ile rahatladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz'ın dile getirdiği iddialara yanıt vererek, 19 KİT'in hazırlanan bir kanun taslağı yoluyla özelleştirileceği, yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı yönündeki haberlerin asılsız olduğunu belirtti. Bakanlık açıklamasında, "Bu iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerine yer verildi. KİT'lerin 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) tabi oldukları ve sermayesinin tamamının devlete ait olduğu hatırlatılan açıklamada, KİT'lerin mevcut KHK kapsamında verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeye devam edecekleri belirtildi. Bakanlık, taslak aşamasında olan düzenlemelerle KİT'lerin daha etkin ve verimli çalışmalarının ve kurumsallıklarının artırılmasının amaçlandığını vurguladı.

"Daha profesyonel bir yapıya kavuşmaları sağlanacak"

Açıklamada, taslak çalışmada yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiği ifade edilerek, "Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır" denildi. Bakanlık, taslak değişikliklerle uluslararası alanda genel kabul görmüş kurumsal yönetim uygulamaları ve Türk Ticaret Kanunu'ndaki yasal ve düzenleyici çerçeveden faydalanarak KİT'lerin yönetim kurullarında dönüşüm zemini oluşturulduğuna dikkat çekti. Açıklamada, "KİT'lerin kurumsallıklarının artırılarak sadece ülkemizde değil, uluslararası platformlarda da rekabet güçlerinin artırılmasına katkıda bulunulması, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin uluslararası ilkelerle uyumlu bir şekilde en üst düzeyde sağlanması ve böylece ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olumlu katkılar sunulması amaçlanmaktadır" ifadeleri yer aldı. Bakanlık, yapılan çalışmanın farklı yönlere çekilmesinin yalnızca KİT'lere zarar vereceğini belirterek, bu haberlerin sadece spekülasyon niteliğinde olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Bu açıklama, Kırşehirli vatandaşların konuya dair endişelerini gidermiş olup, yerel basında ve kamuoyunda geniş yankı buldu. (HABER MERKEZİ)