Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan müfredat değişikliğini duyurdu. Yeni müfredatta, günümüzün önemli sorunlarından olan "Teknoloji Bağımlılığı" ve "Siber Zorbalık" konularına özel bir vurgu yapıldı.

Müfredat değişikliği ile birlikte, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte artan "Teknoloji Bağımlılığı" sorununa çözüm odaklı yaklaşım sergilendi. Öğrencilere, teknoloji kullanımının bilinçli ve dengeli bir şekilde yapılması gerektiği vurgulanarak, bu konuda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Ayrıca, internet ve dijital platformların yaygınlaşmasıyla birlikte artan "Siber Zorbalık" fenomenine de müfredatta yer verildi. Öğrencilere, dijital ortamlarda karşılaşılabilecek olumsuz durumlar hakkında bilgi verilerek, siber zorbalığın önlenmesi ve bu konuda bilinçli davranışların geliştirilmesi amaçlanıyor.

438082857 820449603450253 4735564689731802904 N

Yapılan müfredat değişikliği ile birlikte, temel eğitim sosyal bilgiler derslerine "dijital vatandaşlık", "siber zorbalık", "teknoloji bağımlılığı", "Kovid-19 salgını" ve "afetler" gibi güncel ve hayati konular eklendi.

29 Nisan 2024 tarihinde açıklanan değişiklikle birlikte, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, öğretim programlarının ortak metninde önemli bir revizyon gerçekleştirildi. Bu revizyon ile sosyal bilimlerde yerli ve yabancı literatür, alanın yapısı ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurularak, 21. yüzyıl becerileriyle ilişkili 17 alan becerisi belirlendi.

Sosyal bilgiler derslerinin geliştirilme sürecinde, öğrencilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgiler uygun zihinsel becerilerle bütünleştirildi ve öğrenme hedefleri şekillendirildi. Programın temel amacı, öğrencilere toplumsal konularda gerekli becerileri kazandırmak ve sosyal bilimlerin bakış açısıyla öğretim sağlamaktı.

Bilim rüzgarı Kırşehir'de esiyor! Bilim rüzgarı Kırşehir'de esiyor!

Yeni programda, teknoloji ve sosyal bilimler teması da dikkate alındı. Özellikle ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin kültürel etkileşimdeki rolü, dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin vatandaşlık haklarına etkileri gibi konular ön plana çıktı. Ayrıca, ekonomi teması altında "hayatımızdaki ekonomi" konusu ele alınarak, öğrencilerin ekonomik süreçleri anlamaları ve yorumlamaları hedeflendi.

Öğrenme alanlarındaki değişikliklerle birlikte, Türk kültürünün yaşadığı geniş coğrafya, millî bilinç, vatanseverlik, millî mücadele gibi konular da öğrencilere aktarıldı. Ayrıca, küreselleşmenin etkileri, dijital vatandaşlık, teknoloji bağımlılığı gibi konular da detaylı bir şekilde ele alındı.

Bu değişikliklerle birlikte, öğrencilerin günümüzün karmaşık ve dinamik dünyasına hazırlanması ve toplumsal sorunlara duyarlı bireyler olarak yetişmeleri amaçlandı. Öğrencilerin bilgi teknolojileri ve dijital vatandaşlık konularında bilinçlenmeleri, teknoloji kullanımının kontrollü olması ve sağlıklı bir yaşam bilinci kazanmaları hedeflendi.